Fosterbarn er et barn som er plassert i et fosterhjem, det vil si i et privat hjem som ivaretar omsorgen for barnet. Reglene om fosterhjem står i barnevernsloven.

Fosterhjem som hjelpetiltak

Barnevernstjenesten kan tilby fosterhjem som hjelpetiltak når vilkårene for dette er til stede og barnets behov ikke kan ivaretas på annen måte. Et hjelpetiltak skal være egnet til å møte barnets og foreldrenes behov og til å bidra til positiv endring hos barnet eller i familien.

Fosterhjem og omsorgsovertakelse

Dersom mindre inngripende tiltak, det vil si hjelpetiltak i hjemmet eller fosterhjem, ikke kan skape tilfredsstillende forhold for barnet og det er nødvendig ut fra barnets situasjon, kan barneverns- og helsenemnda treffe vedtak om omsorgsovertakelse for et barn. Når barneverns- og helsenemnda treffer vedtak om omsorgsovertakelse, skal det fremgå av vedtaket om barnet skal bo i et fosterhjem.

Fosterhjem i barnets familie og nære nettverk

Barnevernstjenesten skal alltid vurdere om noen i barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg