Såle er et uttrykk for ulike deler på en båt eller et skip, tradisjonelt sett av tre.

Faktaboks

Etymologi

av latin solea, 'sandal'

Akterstevnssåle er en forsterkning av akterstevnen på gamle seilskuter, ofte orlogsfartøy. Dette er en kraftig planke eller bjelke som blir spikret med grove skipsspiker til akterstevnen. Normalt smalner akterstevnen noe inn mot toppen, men med en akterstevnssåle forblir hele stevnen kraftig, og rorløkker kan hugges inn i denne.

Rorsåle er en tykk eikeplanke som er festet på rorets aktre kant, og som derfor også blir en del av rorflaten. Normalt blir større ror holdt sammen av lange bolter som går langskips gjennom rorflatene. Rorsålens funksjon er å danne et godt underlag for de lange boltenes hoder, i tillegg til å styrke rorets akterkant.

Kjølsåle eller stråkjøl er en forsterkning som festes under kjølen, for å gi denne ekstra beskyttelse mot eventuelle grunnkjenninger. Treslaget kan ofte være eik, men mykere tresorter foretrekkes også, slik at kjølsålen absorberer støtene. Tidligere kunne stråkjølen være laget av nettopp strå, som absorberer godt. På andre fartøy kan forsterkningen være av metall eller komposittmaterialer. Kjølsåler er enklere å reparere eller skifte i stedet for å utbedre hovedkjølen, og i tillegg drar en ofte fordel av å få et mer retningsstabilt skip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg