Ulla fyr
Det er en kort bro fra Haramsøya ut til Ulla fyr på Kvernholmen
Ulla fyr
Av .
Ulla fyr
Ulla fyrstasjon
Ulla fyr
Av .
Ulla fyr viser vei.
Ulla fyr viser vei.
Av .

Ulla fyr er en fyrstasjon som ligger på Kvernholmen på nordvestpynten av Haramsøya i Ålesund kommune, Møre og Romsdal. Fyret ble opprettet i 1875, automatisert og avbemannet i 1975.

  • Tårnets høyde: 10,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 21,5 meter
  • Lysvidde: 12,4 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyret ligger ikke langt fra gården Ulla, og har navn etter denne. Betydningen er usikker.

Historikk

Det første fyret bestod av et ganske lite bolighus med to små værelser og et vaktrom på loftet, siden Ulla fyr bare skulle brenne noen få måneder om vinteren. I 1889 ble brennetiden utvidet og fyret bygget om til en familiestasjon. I 1898 fikk fyret en 4. ordens linse med flere klippsektorer. I 1929 ble lyset forsterket og fyret fikk innlagt elektrisk strøm. I oktober 1944, under andre verdenskrig, bombet allierte fly fyrstasjonen. Dette førte til store skader som først ble utbedret i 1950. Da ble det bygd en ny fyrbygning med støpejernslykt på taket, og boligen ble utvidet.

Etter at fyret ble avbemannet leide Forsvaret fyret av Kystverket. I 2003 tok Kystverkklubben Ullafyrets Venner over ansvaret for å vedlikeholde fyret. I dag driver de fyrkafé, kunstutstillinger og arrangerer ulike sammenkomster. Fyrstasjonen har også 18 sengeplasser for besøkende. Den ble fredet i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg