/Shutterstock.

Rice paddy herb er en tropisk urt med krypende vekst. Bladene er små, lysegrønne, sagtaggede og ovale. Enkeltstående, små, lys fiolette eller rosa blomster. Planten er hjemmehørende i Sørøst-Asia.

Faktaboks

Også kjent som

L. chinensis var. aromatica

Vitenskapelig navn
Limnophila aromatica
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Anvendelse

Rice paddy herb brukes nesten utelukkende i det sørøstasiatiske kjøkken. Urten tilsettes i supper, for eksempel nudelsuppe og sursøt sjømatsuppe, milde curryretter, fiske- og skalldyrretter, gjerne sammen med tamarind, kokosmelk, chili, koriander, sitrongress, ingefær og anatto.

Historie

Rice paddy herb vokser i fuktige omgivelser, gjerne i risåkeren, derav navnet rice paddy herb. Den er av og til å få kjøpt i velassorterte asiatiske matbutikker i Oslo. Planten benyttes også som akvarieplante.

Folkemedisin

Innen folkemedisinen har planten blitt brukt mot elefantsyke, feber og dysenteri.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rice paddy herb
Limnophila aromatica
GBIF-ID
5415005

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg