rallycross

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Rallycross er i bilsport hastighetsløp på en svinget og noe kupert rundbane med en blanding av løst dekke (grus, jord og lignende) og fast dekke (asfalt, betong og lignende). Løpene kjøres med spesialbygde biler eller modifiserte produksjonsbiler.

Faktaboks

Uttale
rˈælikrås
Etymologi

Rallycross oppstod i Storbritannia i slutten av 1960-årene (kalt autocross). Den første norske konkurransen ble holdt i Elverum i 1972. En EM-serie er arrangert fra 1976, hvor norske kjørere har hevdet seg godt, blant annet vant Martin Schanche i perioden 1978–1995 seks mesterskap i den raskeste klassen.

Det har blitt arrangert NM fra 1977. Den mest kjente norske banen er Lyngåsbanen ved Drammen, hvor den norske EM-runden er blitt arrangert de fleste år. De siste årene har den norske runden i EM (VM-runde fra 2014) blitt arrangert på Lånkebanen i Stjørdal.

Blant norske rallycrossutøvere med betydelig suksess kan nevnes Martin Schanche, Egil Stenshagen, Bjørn Skogstad, Ludvig Hunsbeth, Eivind Opland, Sverre Isachsen, Andreas Bakkerud og Petter Solberg.

De viktigste mesterskapene er FIA World Rallycross Championship arrangert av regi av FIA, og det amerikanske mesterskapet Red Bull Global Rallycross. De ulike mesterskap bruker ulike formater og poengsystemer, men felles er at bilene er spesialbygde for nettopp rallycross, med skiftende underlag og tette nærkamper. Bilene, typisk fra merkene Ford, VW, Audi, Citroën, Peugeot, Subaru og Hyundai, kan ha opp til 600 HK, firehjulstrekk og manuell giring.

En enklere form for rallycross er bilcross.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg