rally

Rally. Petter Solberg i sin Subaru Impreza under VM-runden i Argentina 2006, hvor han og kartleser Philip Mills ble nr. 2. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Henning Solberg
Henning solberg under shakedown Rally Argentina 2006.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Monte Carlo
Per Malling og Gunnar Fadum i en Sunbeam MK3 var først ute da starten i Rallye Monte Carlo Historique gikk utenfor Scandic KNA Hotellet i Oslo. Bilen er den samme som de kjørte da de i 1955 tok Norges første, og hittil eneste, seier i det legendariske Rally Monte Carlo. Oslo 25.01.2007.
Av /SCANPIX.

Rally er en konkurranseform i bilsport hvor hastighetsprøver med enkeltstart på avsperrede veier (spesialstrekninger eller fartsetapper) er sammenbundet med transportstrekninger på trafikkert vei.

Faktaboks

Uttale
rˈæli
Etymologi
engelsk, fra fransk rallier, ‘samle seg igjen’

Opprinnelig startet et rally fra forskjellige steder, og deltakerne kjørte ulike ruter til et samlingssted og derfra en felles rute med innlagte fartsetapper. I rallybiler sitter to personer, fører og kartleser/annenfører. Transportetappene skal kjøres på idealtid etter vanlige trafikkregler, og avvik straffes med tillegg i tid, men i praksis er det samlet tidsforbruk på fartsetappene som skiller konkurrentene. Fartsetappene kjøres vanligvis etter noter, det vil si en kjørebok med detaljerte opplysninger om veien, som kartleseren kontinuerlig instruerer føreren fra.

Store internasjonale rallyer går nå over flere dager med flere fartsetapper hver dag. Nasjonale rallyer deles etter løpslengde inn i sprintrallyer, minirallyer og ordinære rallyer. Sprintrallyer er høyst 150 km lange, minirallyer høyst 250 km, mens ordinære rallyer er minst 250 km lange og inneholder minst sju fartsetapper, hver høyst 30 km lang.

Norge

I Norge utviklet rally seg fra såkalte pålitelighets- og orienteringsløp, som fikk innlagte fartsetapper (se PO-løp). NM er arrangert fra 1967 og omfatter (per 2019) seks løp fordelt på vinter og sommer, blant annet Rally Hadeland, Rally Sørland og Rally Hedemarken. Det største norske rally var tidligere Rally Viking (1951–1960). I perioden 1972–1987 var rallykjøring forbudt i Norge, og norske kjørere måtte dra til Sverige og til dels Danmark for å konkurrere.

Internasjonalt

Internasjonalt arrangeres en årlig VM-serie for bilkonstruktører fra 1968 og for førere fra 1977. I VM 2008 inngikk 15 løp, blant annet Monte Carlo Rally fra 1911 og de svenske og finske rallyer. Rally Norway var VM-løp i 2007 og 2009. Nordmannen Petter Solberg vant VM i 2003 (annenplass i 2002, 2004 og 2005). Andre berømte rallyer er Safari Rally i Kenya (VM-konkurranse til 2002), samt Dakar-ralliet, som kjøres med terrengbiler. Det arrangeres også rallyer for veteranbiler, der hastigheten er av underordnet betydning.

Norge har hatt mange gode resultater på fører-siden, med navn som Petter Solberg, Henning Solberg, Mads Østberg og Andreas Mikkelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg