Røntgenbilde av en menneskehånd.
Et røntgenbilde tatt av en menneskehånd i en forelesning av Wilhelm Röntgen. For ytterligere informasjon, se A. Haase, G. Landwehr, E. Umbach (redaktører) (1997) Röntgen Centennial: X-rays in Natural and Life Sciences, Singapore: World Scientific, side 7-8 ISBN: 981-02-3085-0.

Røntgen er en eldre målenhet for eksponering av røntgenstråling eller gammastråling. Størrelsen uttrykkes gjennom hvor mye ionisering strålingen utløser i luft. Symbolet for røntgen er R.

Faktaboks

Også kjent som

R

Enheten har vært redefinert flere ganger før NIST (US National Institute of Standards and Technology) i 1998 fastsatte definisjonen av én røntgen til den mengden stråling som frigjør ioner med en samlet ladning lik 2,58×10-4 coulomb (C) per kilogram tørr luft ved 0 °C og under normalt trykk.

  • 1 R = 0,258 mC/kg

Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Wilhelm von Röntgen, som er mest kjent for å ha oppdaget røntgenstråler. Da enheten røntgen ikke inngår i SI-systemet, anbefalte Den internasjonale kommisjon for strålingsenheter og -målinger (ICRU) i 1985 å benytte SI-enheten gray, som er en enhet for absorbert strålingsdose. En eksponering på 1 røntgen tilsvarer omtrent en absorbert dose på 8,77 milligray.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg