Den internasjonale kommisjon for strålingsenheter og -målinger (ICRU) er en internasjonal, ikke-statlig organisasjon (NGO) som fastsetter standarder og utsteder anbefalinger innenfor fagområdene ioniserende stråling, strålebehandling og strålevern.

Faktaboks

Også kjent som

ICRU, International Commission on Radiation Units and Measurements

Organisasjonen ble stiftet av The International Congress of Radiology (ICR) i 1925, og har i dag lagt sekretariatet til Stockholm. Opprinnelig gikk organisasjonen under navnet X-Ray Unit Committee, som den beholdt til 1950. Finansieringen av organisasjonens virksomhet skjer med bidrag fra en rekke relevante organisasjoner, blant annet Europakommisjonen, IAEA og det amerikanske helsedepartementet.

Virksomhet

ICRU har som sin viktigste oppgave å utvikle internasjonalt aksepterte anbefalinger vedrørende størrelser og enheter for stråling og radioaktivitet, samt prosedyrer og målinger av disse størrelsene innen røntgendiagnostikk, strålingsterapi med videre.

ICRU er en søsterorganisasjon til Den internasjonale kommisjon for strålevern (ICRP – International Commission on Radiological Protection). Som hovedregel er oppgavefordelingen mellom organisasjonene at ICRU definerer enhetene, mens ICRP anbefaler hvordan de brukes til strålevern.

Det er også innledet et samarbeid med andre organisasjoner, blant annet CIPM, for å utvikle et system med enheter som på en entydig måte kan brukes over mange fagdisipliner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg