pressing (tekstil)

Artikkelstart

Uttrykket å presse tekstiler brukes både om å tilføre klær en skap brett, slik som en buksepress, og om et arbeid med å glatte ut detaljer som et ledd i søm av klær. Redskapene til pressing av tekstil er langt på veg de samme som til stryking: strykejern, strykebrett og ermbrett. I motsetning til stryking utføres ikke pressing ved at man fører jernet frem og tilbake over stoffet. Ved pressing brukes jernet til å skape et jevnt press på ett sted av gangen. Jernets egen vekt er normalt tilstrekkelig. For lang tid eller for hardt press kan resultere i et blankt avtrykk på stoffet.

I profesjonelle vaskerier og i klesindustrien brukes gjerne egne pressemaskiner, og annet spesialutstyr til pressing:

  • Presseklede, glatt, fast, tynt stoff, bomull eller lin og vevd i lerret.
  • Pressevott, en tykk vott i stoff med et varmebestandig ytterste lag. Votten brukes til å presse ut små detaljer
  • Pressepute, en rund eller avlang pute. Puten er fylt med ull eller bomull og har et ytterstoff av varmebestandig materiale. Presseputer brukes der ermbrettet er for stort til å komme inn i plagget.
  • Banketre, et ca. 30 cm langt og 8 cm bredt stykke tre med avrundede hjørner. Banketreet brukes til å slå ned en brett etter bruk av damp. De bidrar til skarpere pressekanter.
  • Fløyelsbrett eller nålbrett, et stykke lerret som det er festet tett i tett med små nåler i. Det brukes til pressing av fløyel. Hensikten er å ikke presse fløyelen flat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg