I 2016 er rullen kanskje best kjent fra felles vaskekjellere eller fra julesangen Så går vi rundt om en enebærbusk.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

På dette vaskerommet på Helgøya ble det rullet både med klesrulle og med trestokk. Bildet er tatt mellom 1890 og 1960.

/Domkirkeoddens Fotoarkiv .
Lisens: pdm
Vaskeri

Rulle av profesjonell størrelse ved Ebenezer Vaskeri på Sagene mellom 1910 og 1920.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Rulle er et redskap til å glattgjøre tekstiler. Rullen består av en eller flere ruller i tre som tekstilet blir rullet opp på slik at de presses flate mellom dem eller mellom rullen og et glatt underlag. Rullen er et redskap som ble utbredt da glatte innredningstekstiler, spesielt i lin, ble populære i annen halvdel av 1800-tallet og fram til midten av 1900-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

rulle, kaldrulle

Prosess

Rulling foregår mens tøyet er fuktig. Derfor dynkes det, eller det rulles før det har tørket helt etter vask. Før det rulles, strekkes tøyet og brettes smalere enn rullens bredde. Tekstilet rulles så opp på den ene av de to rullene ved hjelp av et langt klede. Deretter rulles det rundt og rundt til alle ujevnheter er glattet ut. Etter rullingen tørkes tekstilet. For å oppnå skarpe bretter, rulles tekstilet på nytt etter tørking og bretting. Lin blir blankere dersom rullingen gjentas etter at tekstilet er helt tørt.

Varmrulle

Varmrulle er et elektrisk apparat for glattgjøring av tekstiler. Disse tilfører ikke bare et press, men også varme. De er egnet til å glattgjøre tekstiler av bomull, men gir ikke lin samme glans som kaldrulle. Et antall valser kledd med stoff går rundt. Tøyet blir tørt og glatt når valsene trykker det mot en oppvarmet flate. Tøyet blir ledet inn i rullen fra et matebord. Både hastigheten på rullen, fuktigheten og temperaturen er avgjørende for resultatet. Det finnes varmruller med damp og med avtrekk for damp. Varmruller brukes i profesjonelle vaskerier og fellesvaskerier og er mindre vanlige i private hjem. Varmrulle kalles også strykemaskin.

Historikk

Før rullen var flere ulike redskap i bruk, slik som glattesteiner og mangletrær. Med begge disse redskapene glattes tekstilet gjennom bruk av kroppens tyngde og en glatt hard overflate.

Mye av husarbeidet ble mekanisert på 1800-tallet, også redskap for glattgjøring. De første rullene er steinruller. En kraftig trekasse som var fylt med stein, laget press. Flere jevntykke trestokker rullet mellom kassen og et glatt bord under. Senere ble stålfjærer brukt til å skape presset mellom to treruller. Disse rullene er laget i smijern og har tannhjul og sveiv.

Både steinrulle og rulle med stålfjær er tunge og store innretninger. De var fast inventar i fellesvaskerier og vaskekjellere, men mindre vanlig i private leiligheter og småhus. Rullen ble, i likhet med strykejernet, elektrisk på begynnelsen av 1900-tallet. Da kom også varmrullen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg