Delt miljø er den delen av den ikke-genetiske variansen som gjør medlemmer av samme familie likere.

Den totale variansen når man skal undersøke genetiske og miljø effekter på utviklingen av fenotypiske/målbare trekk der det finnes individuelle forskjeller, inkluderer arvbarhet (genetisk varians) og to typer miljøvariansmål: Delt miljø og ikke-delt miljø.

Både delt genetikk og delt miljø gjør medlemmer av samme familie likere. Når man regner ut delt miljø vil man for eksempel først ta hensyn til hvordan likere gener hos eneggede tvillinger enn hos toeggede tvillinger forklarer fenotypisk likhet. Deretter vil man trekke dette arvbarhetsestimatet fra den korrelasjonen mellom eneggede tvillinger. Overskytende likhet er da det man kaller delt miljø.

Det kom som en overraskelse for psykologisk teori at utviklingen av voksnes personlighetstrekk og IQ i liten grad forklares av delt miljø. Delt miljø forklarer mest likhet mellom familiemedlemmer når man studerer førskolebarn, men etter hvert som folk blir eldre blir de likere biologiske foreldre/søsken og mer av likheten mellom familiemedlemmer forklares av genetikk, mens ikke-delt miljø forklarer mesteparten av den ikke-genetiske variansen. Det betyr nok at mange psykologiske teorier ikke støttes. Det er ikke uvanlig at miljøvarians forklarer mer av totalvariansen enn genetisk varians, men da er det ofte ikke-delt miljø som forklarer mest.

Delt miljø er et statistisk begrep, og ikke en beskrivelse av et konkret oppvekstmiljø. Dette bidrar til å gjøre dette begrepet vanskelig å skjønne, da folk forsøker å konkretisere hva innholdet i dette begrepet. Det er meningsløst, og er uansett som regel ukjent for forskerne. De har kommet inn i ettertid av utviklingen og kun målt forsøkspersonenes egenskaper eller trekk. Utviklingen har altså skjedd, og det man gjør med utregning av delt miljø er å estimere hvor mye av likheten mellom familiemedlemmer skyldes andre faktorer enn genetisk varians.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg