panser

Panser, stål av legering som gjør det spesielt motstandsdyktig mot gjennomtrengning av granater. Brukes til beskyttelse av krigsskip, kanontårn og stridsvogner. De første pansrede skip var treskip kledd med smijernsplater, noen også med et dekke av jernbaneskinner. Fra Krimkrigen (1853–56) og til slutten av den annen verdenskrig foregikk et kontinuerlig kappløp mellom skyts og panser, idet stadig grovere skyts og sterkere sprenggranater nødvendiggjorde tykkere og bedre panserbeskyttelse.

Faktaboks

Etymologi
av italiensk panciera, ‘bukrustning’, avledet av latin pantex, ‘buk’

Av vekthensyn ble panseret konsentrert om de mest sårbare steder, vanligvis som et panserbelte fra noe under vannlinjen til opp over kanonene i bredsiden. De største dimensjoner, opp til 40 cm, dekket magasiner og maskinrom. Også dekk, kanoner og kommandoposisjoner hadde panserdekning. Pansringen bestod av flere lag med det hardeste panser ytterst og seigere panser innerst; undertiden også med et tykt lag av eikeplanker innerst.

De fleste tyngre artilleriskip er tatt ut av tjeneste og bruken av panser sterkt redusert. De mest vitale deler av større krigsskip gis imidlertid fremdeles en viss panserdekning, og hangarskip har vanligvis panserdekk til beskyttelse mot bomber og styrte våpen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg