Panser er stållegering eller komposittmateriale som er spesielt motstandsdyktig mot gjennomtrengning av granater. Det brukes til beskyttelse av krigsskip, kanontårn og stridsvogner.

Faktaboks

Etymologi
av italiensk panciera, ‘bukrustning’, avledet av latin pantex, ‘buk’
Også kjent som

bepansring

Historie

Den britiske stridsvognen Challenger 2 regnes å være en av de mest effektivt pansrede stridsvognene i verden. Den bruker en hemmeligstemplet type panser av komposittmateriale

Ministry of Defence.

De første pansrede skipene var treskip kledd med smijernsplater, noen også med et dekke av jernbaneskinner. Fra Krimkrigen (1853–1856) og til slutten av andre verdenskrig foregikk et kontinuerlig kappløp mellom skyts og panser, idet stadig grovere skyts og sterkere sprenggranater nødvendiggjorde tykkere og bedre panserbeskyttelse.

Av vekthensyn ble panseret konsentrert om de mest sårbare stedene, vanligvis som et panserbelte fra noe under vannlinjen til opp over kanonene i bredsiden. De største dimensjoner, opp til 40 centimeter, dekket magasiner og maskinrom. Også dekk, kanoner og kommandoposisjoner hadde panserdekning. Pansringen bestod av flere lag med det hardeste panseret ytterst og seigere panser innerst; av og til også med et tykt lag av eikeplanker innerst.

De fleste tyngre artilleriskip er tatt ut av tjeneste og bruken av panser på skip sterkt redusert. De mest vitale deler av større krigsskip gis imidlertid fremdeles en viss panserdekning, og hangarskip har vanligvis panserdekk til beskyttelse mot bomber og styrte våpen.

Panser blir fremdeles brukt på stridsvogner og andre typer militære kjøretøy. Dette var opprinnelig panser av herdet stål, men i etterkrigstiden begynte man å bruke panser av komposittmaterialer, og dette er vanlig å bruke på nyere stridsvogner. Reaktivt panser er blokker med eksplosive ladninger som eksploderer når de blir truffet, og er spesielt effektivt mot prosjektiler med hulladninger, men gir også en viss beskyttelse mot andre typer prosjektiler da det reduserer den kinetiske energien til prosjektilet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg