Påtaleunnlatelse er påtalemyndighetens unnlatelse av å reise tiltale for en straffbar handling. Når påtalemyndigheten finner at alle vilkår for straffbarhet er oppfylt og anser en person skyldig til straff, kan den likevel unnlate å fremme straffesak og i stedet gi påtaleunnlatelse. Dette er å anse som en strafferettslig reaksjon.
Det brukes gjerne der straffeskylden, etter en konkret vurdering, anses som liten, eller i situasjoner der lovbruddet primært rammer lovbryteren selv som for eksempel ved bruk av illegale rusmidler, der Riksadvokaten har bestemt at dette er den normale reaksjonsform for brukere.
Etter straffeprosessloven av 22. mai 1981 § 69 kan påtale unnlates etter en bred skjønnsmessig vurdering av alle sakens omstendigheter (siktedes alder og øvrige personlige og sosiale forhold, lovbruddets grovhet med mer). Dette er hovedregelen om påtaleunnlatelse og kalles gjerne påtaleunnlatelse etter opportunitetsprinsippet.
Har siktede begått flere straffbare handlinger, kan dessuten påtale unnlates for enkelte av handlingene dersom de bare vil ha liten betydning for straffens størrelse, såkalt påtaleunnlatelse av prosessøkonomiske grunner (§ 70).
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.