ordenssamfunn

Artikkelstart

Et ordenssamfunn er en frivillig sammenslutning der medlemmene arbeider for et bestemt formål (for eksempel moralsk og åndelig utvikling eller velgjørenhet), og hvor man avlegger løfte om å følge bestemte lover og regler. Ordenssamfunnene er i hovedsak organisert hierarkisk og har formet mye av sin indre oppbygning etter mønster av middelalderens religiøse munke- og ridderordener, men har også trekk til felles med middelalderens håndverkslaug og gilder.

Kjennetegn

Typiske kjennetegn for et ordenssamfunn er:

  • De er «lukkede», det vil si at nye medlemmer må anbefales og/eller godkjennes for å kunne tre inn.
  • Organisasjonens indre liv og medlemmenes deltagelse i dette er bygd opp omkring et system av stigende grader eller klasser, der medlemmene kvalifiserer seg ved å gjennomgå et sett av ritualer som holdes hemmelige både utad og overfor medlemmer av lavere grader.
  • Ved sammenkomster, ofte kalt losjemøter, bærer de tillitsvalgte særlige drakter eller draktstykker, mens de vanlige medlemmene er kledd ensartet og formelt. Ute i sivilsamfunnet kan medlemmer av et ordenssamfunn ofte identifisere andre «brødre» eller «søstre» ved spesielle kjennetegn, for eksempel en fingerring eller et annet medlemsmerke, et passord eller et spesielt håndtrykk.

Kvinner i ordenssamfunn

De fleste ordenssamfunn var historisk sett forbeholdt menn, men i nyere tid har det oppstått rene kvinnelige ordenssamfunn eller ordenslignende sammenslutninger (for eksempel Mariaordenen, eller Soroptimistene, som er en organisasjon for yrkeskvinner), og noen eldre ordenssamfunn har åpnet for kvinners medlemskap, men da organisert i egne søsterorganisasjoner (for eksempel Rebekkalosjene innenfor Odd Fellow Ordenen og Inner Wheel innenfor Rotary).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg