Godtemplarordenen. Merket til Norges Storlosje av IOGT.

. Begrenset gjenbruk

Godtemplarordenen, internasjonal avholds- og fredsorganisasjon stiftet 1851 i USA under navnet Independent Order of Good Templars (IOGT), fra 1905: International Order of Good Templars. Inntil verdenslosjemøtet i Lausanne 1966 var organisasjonen en orden. På Lausanne-møtet ble vedtektene endret, slik at organisasjonen kunne arbeide så vel i ordensmessige som foreningsmessige former, og siden 1966 har initialene IOGT også stått for benevnelsen International Organisation of Good Templars. Etter 1966 er det likeledes mulig for nasjonale avholdsorganisasjoner med ulike arbeidsformer å slutte seg til IOGT. Dette førte til en sterk ekspansjon. IOGT er representert (2003) i ca. 60 land og har på verdensbasis rundt 10 millioner medlemmer.

Medlemskap forplikter til totalavhold, arbeid for edruskap, fred og brorskap. Medlemsmessig har Godtemplarordenen i lang tid hatt sitt tyngdepunkt i de nordiske land, men etter hvert har det vært en merkbar fremgang i mange afrikanske og asiatiske land. De senere år er også Russland og flere andre østeuropeiske land kommet med i arbeidet.

IOGT ble innført til Norge av skipskaptein Carl Reynolds, som stiftet den første losjen i Porsgrunn 1877. Første stortemplar var fotograf Lars Balle. I årenes løp har det vært avskallinger som for kortere eller lengre tid har resultert i dannelser av mindre, nasjonale godtemplarordener. I Norge er følgende organisasjoner tilknyttet IOGT: IOGT i Norge (Storlosjen), Det Norske Totalavholdsselskap (DNT), ungdomsorganisasjonen Juvente og barne- og juniororganisasjonen JUBA (opprettet 2009 ved sammenslåing av IOGTS Juniorforbund og DNT Barn). Storlosjen eier og driver Åsane Folkehøgskole og utgir Godtemplarbladet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.