Faktaboks

Godtemplarordenen

IOGT

Storlosjen, Storlogen

Offisielt navn
International Organisation of Good Templars
Uttale
godtˈemplarordenen

Godtemplarordenen. Merket til Norges Storlosje av IOGT.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Godtemplarordenen, International Organisation of Good Templars, er en internasjonal avholds- og fredsorganisasjon. IOGT er representert (2018) i omkring 60 land og har på verdensbasis rundt 10 millioner medlemmer. Medlemskap forplikter til totalavhold, arbeid for edruskap, fred og brorskap.

Medlemmer

Godtemplarordenen har i lang tid hatt flest medlemmer i de nordiske landene, men etter hvert har det vært en merkbar fremgang i mange afrikanske og asiatiske land. De senere år er også Russland og flere andre østeuropeiske land kommet med i arbeidet.

I Norge er følgende organisasjoner tilknyttet IOGT: IOGT i Norge (Storlosjen), Det Norske Totalavholdsselskap (DNT), ungdomsorganisasjonen Juvente og barne- og juniororganisasjonen JUBA (opprettet i 2009 ved sammenslåing av IOGTS Juniorforbund og DNT Barn). Storlosjen eier og driver Åsane Folkehøgskole og utgir Godtemplarbladet. IOGT i Norge har omkring 3000 medlemmer (2018).

Historie

Godtemplarordenen ble stiftet i 1851/52 i Utica, USA, under navnet Independent Order of Good Templars (IOGT). Fra 1905 var navnet International Order of Good Templars. Inntil verdenslosjemøtet i Lausanne i 1966 var organisasjonen en orden. På Lausanne-møtet ble vedtektene endret, slik at organisasjonen kunne arbeide både som orden og forening, og siden 1966 har initialene IOGT også stått for benevnelsen International Organisation of Good Templars. Etter 1966 er det likeledes mulig for nasjonale avholdsorganisasjoner med ulike arbeidsformer å slutte seg til IOGT. Dette førte til en sterk ekspansjon.

IOGT ble innført til Norge av den svenskfødte skipskaptein Carl Reynolds, som stiftet den første losjen i Porsgrunn i 1877. Året etter møtte representanter for 11 norske lokallosjer i Porsgrunn og stiftet Norges Storloge. Første stortemplar var den danskfødte fotografen Laurits Balle. I årenes løp har det vært avskallinger som for kortere eller lengre tid har resultert i dannelser av mindre, nasjonale godtemplarordener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg