Sør-Sudans befolkning

Sør-Sudans befolkning ble estimert til ca. 12 millioner i 2014 (UNOCHA). Det gjør Sør-Sudan til det 26. mest folkerike landet i Afrika.

Befolkning

Den siste offisielle folketellingen i Sør-Sudan er fra 2008, da Sør-Sudan fortsatt var en del av Sudan.

Befolkningsveksten i 2015 er beregnet til 4 prosent i året, og dette er tredje høyeste vekst på verdensbasis. Fødselsraten er estimert til 37 promille, mens dødeligheten er antatt å være 8 promille. Befolkningens gjennomsnittsalder er 17 år.

Befolkningssammensetning

Befolkningen i Sør-Sudan er sammensatt av rundt 60 forskjellige etniske grupper. Hovedvekten av befolkningen er niloter, og de største etniske gruppene er dinka, nuer og shilluk. Blant de mer folkerike etniske gruppene er også de bantu-talende azande i sørvest, og deres tradisjonelle landområder strekker seg også inn i Den sentralafrikanske republikken og Den demokratiske republikken Kongo. I sørøst lever murle-folket og anuak-folket, og begge disse etniske gruppenes territorier inkluderer også deler av det sørvestlige Etiopia.

Språk

Det tales en rekke språk som tilhører nilo-saharafamilien, blant andre dinka-, nuer- og shillukspråkene.

Sør-Sudans offisielle språk er engelsk. Dette språket ble introdusert av britene da de styrte området i form av Det britisk-egyptiske kondominatet i første halvdel av 1900-tallet.

Migrasjon

I forbindelse med de mange krigene har en stor del av befolkningen flyktet fra Sør-Sudan. Bare i løpet av den siste borgerkrigen har mer enn 400.000 flyktet til nabolandene Etiopia, Uganda, Sudan og Kenya.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg