Barn kjøler seg ned i en FN-drevet leir i Juba, 2016.
.
Lisens: CC BY 2.0

Sør-Sudans befolkning er estimert til ca. 11,7 millioner i 2019. Det gjør Sør-Sudan til det 32. mest folkerike landet i Afrika. Den siste offisielle folketellingen i Sør-Sudan er fra 2008, da Sør-Sudan fortsatt var en del av Sudan.

Det er ganske lav befolkningstetthet i Sør-Sudan med rundt 19 personer pr. kvadratkilometer. Selv om det har vært en økende grad av urbanisering de siste tiårene, så bor bare rundt 20 prosent av befolkningen i tettbygde strøk. De største byene er hovedstaden Juba, samt Bor, Wau, Yei og Malakal.

Den pågående borgerkrigen i Sør-Sudan har ført til at 2,2 millioner mennesker har flyktet til nabolandene, og 1,9 millioner er internt fordrevet. Det er estimert at 7,5 millioner mennesker i Sør-Sudan trenger nødhjelp i 2020.

Befolkningsstatistikk

Befolkningsveksten er beregnet til 2,66 prosent for 2019, og dette er den høyeste veksten på verdensbasis. Fødselsraten er estimert til 36 promille, mens dødeligheten er antatt å være 8 promille. Befolkningens gjennomsnittsalder er 18 år. Forventet levealder er 60 år for kvinner og 58 år for menn.

Befolkningssammensetning

Shilluker
To shilluker ved byen Malakal i 1936.
Av /G. Eric and Edith Matson Photograph Collection.

Befolkningen i Sør-Sudan er sammensatt av rundt 60 forskjellige etniske grupper. Hovedvekten av befolkningen er niloter, og de største etniske gruppene er dinka, nuer og shilluk. Dinkaene og nuerene er hovedsakelig kvegnomader, mens shillukene er bofaste bønder.

Blant de mer folkerike etniske gruppene er også de bantu-talende azande i sørvest, og deres tradisjonelle landområder strekker seg også inn i Den sentralafrikanske republikken og Den demokratiske republikken Kongo. I sørøst lever murle-folket og anuak-folket, og begge disse etniske gruppenes territorier inkluderer også deler av det sørvestlige Etiopia.

Språk

Sør-Sudans offisielle språk er engelsk. Dette språket ble introdusert av britene da de styrte området i form av Det britisk-egyptiske kondominatet i første halvdel av 1900-tallet.

Det tales en rekke språk som tilhører nilo-saharafamilien, blant andre dinka-, nuer- og shillukspråkene. Azande og andre mindre etniske grupper taler ulike språk som tilhører Niger-Kongofamilien.

Migrasjon

I forbindelse med de mange krigene har en stor del av befolkningen flyktet fra Sør-Sudan. Bare i løpet av den siste borgerkrigen har mer enn 5 millioner vært på flukt. Rundt 2,2 millioner er fortsatt flyktninger i nabolandene Etiopia, Uganda, Sudan og Kenya.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg