Nedfôring er å fôre husdyr fra beiteområder forurenset av radioaktivitet med ikke-radioaktivt fôr i en periode for å redusere radioaktiviteten i kjøtt eller melk.

Cesium lagres ikke i organismen, men utskilles etter relativt kort tid dersom inntaket reduseres eller opphører.

Etter Tsjernobyl-ulykken

I kjølvannet av Tsjernobyl-ulykken i 1986 ble det blant annet spredt radioaktivt cesium over store deler av Nord- og Midt-Norge. Nukliden 137Cs utgjorde 60–70 prosent av det radioaktive cesiumet, og den har en halveringstid på hele 30 år. De aktuelle områdene ble mer eller mindre påvirket med radioaktivitet som etter hvert også opptrådte i vegetasjonen. I annen omgang medførte dette også radioaktivitet hos beitedyr, først og fremst sau og reinsdyr. I kjøtt fra reinkalver ble det målt opptil 40 000 becquerel per kilo, i sauekjøtt opptil 10 000 becquerel per kilo. Etter at myndighetene satte høyeste akseptable aktivitetsnivå i kjøtt på bare 600 becquerel per kilo, ble det aktuelt å foreta nedfôring, særlig av sau, men også tamrein.

Nedfôring av ulike dyr

Enklest er det å foreta nedfôring av sau, fordi man kan flytte dem til hjemmebeiter, der de kan fôres med uforurenset fôr så lenge at det meste av radioaktiviteten blir borte.

Annerledes er det med tamreinen, som man ikke så lett kan flytte til områder fri for radioaktivitet, og som ikke uten videre tilpasser seg nye fôrmidler. For disse ble det utviklet en bolus, bestående av fettstoffer iblandet det kjemiske stoffet berlinerblått som har stor affinitet til cesium. Cesium med høy konsentrasjon i blodet vil da diffundere inn i tarmen, bindes til berlinerblått og transporteres ut med avføringen.

Soneinndeling i Norge

Forskrift om soneinndeling i forbindelse med nedfôring på grunn av radioaktivitet ble fastsatt av Landbruks- og matdepartementet i 2005.

Etter forskriften deles landet inn i fire hovedtyper soner hvert år:

  • observasjonssoner
  • frisoner
  • tiltakssoner
  • sikringssoner

Soneinndeling og nedfôring administreres av Mattilsynet og landbruksavdelingene hos fylkesmannen og kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg