nebbhvaler

Nebbhvaler (arten nebbhval, Hyperoodon ampullatus) i Atlanterhavet nær Asorene.
Nebbhval
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Nebbhvalene er en gruppe tannhvaler som foretrekker områder med dypt vann og kan dykke både dypt og lenge. Navnet kommer av den lange, smale snuten som ligner et nebb.

Faktaboks

Også kjent som
nebbhvalfamilien
Vitenskapelig navn
Ziphiidae
Beskrevet av
Samuel Frederick Gray, 1865

Det er 22 ulike arter av nebhvaler. De utgjør en egen familie blant tannhvalene.

I norske farvann finnes bare nordlig nebbhval (Hyperoodon ampullatus) og spisshval (Mesdoplodon bidens).

Beskrivelse

Nebbhvalene har underbitt, det vil si at underkjeven stikker lenger fram enn overkjeven. I størrelse ligger artenes kroppslengder på mellom 4 og 13 meter, de har små sveiver og trekantet ryggfinne med en konkav bakkant. Tenner sitter bare i underkjeven, og hos noen arter er de helt skjult i gummen hos hanner og unge dyr, som derfor ser tannløse ut. På undersiden av halspartiet er det i huden to dype, langsgående furer som forrest nesten løper sammen.

Levevis og miljøtrusler

Den såkalte plasthvalen som ble funnet strandet på Sotra i 2017 med store mengder plast i magen, var en gåsenebbhval.
Plasthvalen på land

Nebbhvalene foretrekker områder med dypt vann og kan dykke både dypt og lenge. De beiter helst nær bunnen og bruker ekkolokalisering til å finne byttedyr som først og fremst er blekksprut. Fordi de bruker lyd både for å finne mat og til navigering har nebbhvalene god og følsom hørsel. Dette gjør dem sårbare overfor undervannsstøy, og det er observert en rekke massestrandinger av nebbhvaler etter militærøvelser der sonarer med midlere og lave frekvenser er benyttet. Det kan se ut som om slik undervannsstøy kan forstyrre og endre dyrenes normale dykkeadferd i så stor grad at de får symptomer som ligner dykkersyke, det vil si gassbobler i blodet. I sin tur kan dette gjøre dyrene så forvirret og desorientert at det resulterer i stranding og død.

Nebbhvalene vaner med å beite nær havbunnen på dypt vann har også gjort dem sårbare i forhold til marint søppel. Hvis dyrene får i seg plast, rester av fiskeredskap eller annet søppel som har havnet på havbunnen kan det gi dem så store mageproblemer at de dør av det.

Slekter og arter

Familien omfatter 22 arter fordelt på de seks slektene Berardius (to arter), Tasmacetius (en art), Ziphius (en art), Hyperoodon (to arter), Indopacetus (en art) og Mesoplodon (15 arter).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nebbhvaler
Ziphiidae
Artsdatabanken-ID
48187
GBIF-ID
3240210

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg