Naftensyrer er en gruppe organiske syrer som forekommer i petroleum. Mengden naftensyrer varierer ut fra hvor petroleumet kommer fra. Naftensyrer utvinnes av forskjellige petroleumsfraksjoner ved ekstraksjon med alkalier.

Faktaboks

Uttale
naftˈensyrer

Egenskaper

Naftenyrene er bygd opp slik at de inneholder en karboksylgruppe knyttet til et alisyklisk system som inneholder en eller flere ringer av vekslende størrelse.

I ren tilstand er naftensyrene gjerne fargeløse eller svakt gule væsker. Handelsvaren, som er en blanding av ulike naftensyrer, er som regel mørkfarget, virker korroderende på metaller og lukter ubehagelig. De tilstedeværende syrene har molekylvekt i området 180–350.

Anvendelse

Naftensyrer har utstrakt anvendelse i industrien og teknikken, ikke minst i form av saltene, såkalte naftenater. Slike salter anvendes som tørremidler (sikkativer) for maling og i treimpregneringsmidler. Koboltnaftenat har anvendelse i plastindustrien som akselerator ved herdingsprosesser. De frie naftensyrene brukes blant annet som utgangsstoffer for fremstilling av syntetiske vaskemidler (detergents) og insekticider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg