Naftensyrer, en gruppe organiske syrer som forekommer i petroleum i vekslende mengde etter opprinnelsessted. Utvinnes av forskjellige petroleumsfraksjoner ved ekstraksjon med alkali.

Syrene er bygd opp slik at de inneholder en karboksylgruppe knyttet til et alicyklisk system som inneholder en eller flere ringer av vekslende størrelse. I ren tilstand er naftensyrene gjerne fargeløse eller svakt gule væsker. Handelsvaren, som er en blanding av naftensyrer, er som regel mørkfarget, virker korroderende på metaller og lukter ubehagelig. De tilstedeværende syrer har molekylvekt i området 180–350.

Naftensyrer har utstrakt anvendelse i industrien og teknikken, ikke minst i form av saltene, såkalte naftenater. Slike salter anvendes som tørremidler (sikkativer) for maling og i treimpregneringsmidler. Koboltnaftenat har anvendelse i plastindustrien som akselerator ved herdingsprosesser. De frie naftensyrer brukes som utgangsstoffer for fremstilling av syntetiske vaskemidler (detergents), insekticider m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.