naftensyrer

Naftensyrer, en gruppe organiske syrer som forekommer i petroleum i vekslende mengde etter opprinnelsessted. Utvinnes av forskjellige petroleumsfraksjoner ved ekstraksjon med alkali.

Faktaboks

Uttale
naftˈensyrer

Egenskaper

Syrene er bygd opp slik at de inneholder en karboksylgruppe knyttet til et alicyklisk system som inneholder en eller flere ringer av vekslende størrelse. I ren tilstand er naftensyrene gjerne fargeløse eller svakt gule væsker. Handelsvaren, som er en blanding av naftensyrer, er som regel mørkfarget, virker korroderende på metaller og lukter ubehagelig. De tilstedeværende syrer har molekylvekt i området 180–350.

Anvendelse

Naftensyrer har utstrakt anvendelse i industrien og teknikken, ikke minst i form av saltene, såkalte naftenater. Slike salter anvendes som tørremidler (sikkativer) for maling og i treimpregneringsmidler. Koboltnaftenat har anvendelse i plastindustrien som akselerator ved herdingsprosesser. De frie naftensyrer brukes som utgangsstoffer for fremstilling av syntetiske vaskemidler (detergents), insekticider m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg