Nåler.
Forskjellige nåler. Fra venstre knappenåler, synåler, symaskinnål, nål til skinn, stoppenåler og heklenål. Over synålene et fingerbøl.
Nåler.
Garnnåler fra Rissa i Trøndelag. Den hvite er laget av bein.
Garnnåler fra Rissa i Trøndelag. Den hvite er laget av bein.
Nål med symbolet til Norske Kvinners Sanitetsforening.

En nål er et tynt, spisst redskap til sying, stopping, hekling eller festing av noe. Vanligvis brukes nåler i forbindelse med skinn- eller tekstilarbeid, men nåler brukes også til å holde på plass ulike symboler (som hederstegn) eller til pynt (for eksempel hattenåler).

Faktaboks

Uttale

nå:l

Synåler

Nålene varierer mye i størrelse og form etter funksjon og konsistens på materialene de skal stikkes igjennom. Både synåler og stoppenåler har øyne som tråd eller garn tres igjennom. Disse nålene har øynene i motsatt ende av spissen, mens det omvendte er tilfellet med nålene i symaskinene. Øyne har også nåler brukt til skinn eller seilduk, men de har et trekantet tverrsnitt i motsetning til synålenes runde.

For å få nålene til å trenge gjennom den tykke seilduken, blir det gjerne det benyttet en seilmakerhanske. Til vanlig håndsøm holder det vanligvis med et fingerbøl.

Mange typer nåler

Knappenålene har små hoder i stedet for øyne; de brukes fortrinnsvis til å feste sammen tekstiler mer midlertidig. Hvis noe rakner, kan en sikkerhetsnål være god å ha. I likhet med disse nålene har heklenålene heller ikke øyne, men de har ytterst en krok til å føre tråden.

Til nålebinding ble det gjerne brukt forholdsvis grove nåler av tre eller bein. Garnnåler ble brukt til å binde eller bøte fiskegarn.

Hårnålene er ikke nåler i vanlig forstand, da de er trange bøyler som tjener til å holde håret på plass.

Nåler til pynt

Mange pyntegjenstander betegnes også som nåler. Mennene har gjerne noen slipsnåler og kanskje jakkemerker for å markere tilhørighet til et lag eller politisk parti. Kvinnene kan ha en brystnål til pynt på blusen.

Historikk

Nåler har vært brukt i uminnelige tider. I steinalderen ble det brukt nåler av bein og horn. Senere kom det så nåler av bronse og jern. Slike nåler er funnet i graver fra vikingtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Leif Inge Apneseth

Jeg ønsker mer informasjon om nåler generelt.Hvor og hvordan de produseres /tes .Nålenes bestandeler,typer,hvilke legeringer,historikk etc.

svarte Audun Dybdahl

Jeg har lagt inn en henvisning til artikkelen "synål", som også er publisert av snl. Sammen gir de to artiklene etter min mening tilstrekkelig informasjon om temaet i leksikonsammenheng.
MVH Audun Dybdahl

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg