Myrmekofiler er insekter og edderkoppdyr som har tilhold i maurtuer. Noen gjennomgår hele utviklingen der og er ikke funnet utenfor tua. Det er beskrevet over 2000 myrmekofile arter, hvorav cirka 1200 er biller. Etter leveviset deles de i økologiske grupper som representerer en utviklingsrekke fra uønsket inntrengen til et intimt samliv mellom myrmekofil og vert.

Faktaboks

Uttale
myrmekofˈiler
Etymologi
av gresk ‘maur’ og -fil
Også kjent som
maurvenner maurgjester

Til uønskede gjester, synechtrer, hører noen kortvinger som eter maur og maurlarver. Storparten av myrmekofilene er tolererte gjester, synøker. Noen blir oversett av vertsmaurene, mens andre blir beskyttet av et tykt panser. Hos vandremaur finnes flere synøker som ligner maur. Til synøkene hører visse spretthaler, sirisser, noen fluelarver og sommerfugllarver, men de fleste er biller. De lever av vertens reirmateriale eller av matrester i tua, men enkelte fortærer døde maur. Noen har for vane å slikke vertsmaurene, fortære parasitterende midder på maurene, eller de stryker maurene med følerne for å få dem til å gulpe opp føde.

Stort sett volder synøkene maursamfunnet liten skade, noe som ikke alltid er tilfelle med de ekte maurgjestene, symfiler, som er utstyrt med kjertler hvis sekret mauren begjærlig suger opp. Dette er årsaken til det nære samlivet mellom symfilene og vertsmaurene, som pleier dem, mater dem og til dels også oppdretter larvene deres. Samlivet blir katastrofalt med enkelte biller, for eksempel kortvingen Lomechusa, som grådig fortærer vertens larver. Der den opptrer tallrikt i ei tue, kan hele maursamfunnet gå til grunne. Noen sommerfugllarver i familien Lycaenidae har en «honningkjertel» som tiltrekker maur. Maurene bringer den fullvoksne larven til tua, hvor den gjennomgår den videre utviklingen.

Til myrmekofiler i videste forstand regnes visse bladlus, rotlus og andre. De sukkerholdige ekskrementene deres utgjør en viktig del av maurenes næring. De holdes som husdyr av maurene, og pleies og beskyttes av sine verter. Til parasittene hører blant annet flere middarter som suger blod av maur.

Planter kan også være myrmekofile. Maurplanter er planter som på en eller annen måte er nyttige for maur, mens planter som spres av maur kalles myrmekokorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg