myrmekofiler

Myrmekofiler, insekter og edderkoppdyr som har tilhold i maurtuer. Noen gjennomgår hele utviklingen der og er ikke funnet utenfor tua. Det er beskrevet over 2000 myrmekofile arter, hvorav ca. 1200 biller. Etter leveviset deles de i økologiske grupper som representerer en utviklingsrekke fra uønsket inntrengen til et intimt samliv mellom myrmekofil og vert.

Faktaboks

uttale:
myrmekofˈiler
etymologi:
av gresk ‘maur’ og -fil
også kjent som:
maurvenner
maurgjester

Til uønskede gjester, synechtrer, hører noen kortvinger som eter maur og maurlarver. Storparten av myrmekofilene er tolererte gjester, synøker. Noen blir oversett av vertsmaurene, mens andre blir beskyttet av et tykt panser. Hos vandremaur finnes flere synøker som ligner maur. Til synøkene hører visse spretthaler, sirisser, noen flue- og sommerfugllarver, men de fleste er biller. De lever av vertens reirmateriale eller av matrester i tua, enkelte fortærer døde maur. Noen har for vane å slikke vertsmaurene, fortære parasitterende midder på maurene, eller de stryker maurene med følerne for å få dem til å gulpe opp føde. Stort sett volder synøkene maursamfunnet liten skade, noe som ikke alltid er tilfelle med de ekte maurgjestene, symfiler, som er utstyrt med kjertler hvis sekret mauren begjærlig suger opp. Dette er årsaken til det nære samlivet mellom symfilene og vertsmaurene, som pleier dem, mater dem og til dels også oppdretter larvene deres. Samlivet blir katastrofalt med enkelte biller, f.eks. kortvingen Lomechusa,som grådig fortærer vertens larver. Der den opptrer tallrikt i ei tue, kan hele maursamfunnet gå til grunne. Noen sommerfugllarver i familien Lycaenidae har en «honningkjertel» som tiltrekker maur. Maurene bringer den fullvoksne larven til tua, hvor den gjennomgår den videre utviklingen.

Til myrmekofiler i videste forstand regnes visse bladlus, rotlus o.a. De sukkerholdige ekskrementene deres utgjør en viktig del av maurenes næring. De holdes som husdyr av maurene, og pleies og beskyttes av sine verter. Til parasittene hører bl.a. flere middarter som suger blod av maur.

Planter kan også være myrmekofile. Maurplanter er planter som på en eller annen måte er nyttige for maur, mens planter som spres av maur kalles myrmekokorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg