Ftalater er en gruppe organiske forbindelser som blant annet brukes som myknere i plast og ved farging av materialer.

Faktaboks

Uttale
ftalˈater

Kjemisk sett er ftalater salter av benzen-1,2-dikarboksylsyre, også kjent som ftalsyre. Betegnelsen ftalater brukes også om ftalsyrens estere. Ftalsyrens dimetylester kalles gjerne dimetylftalat.

En rekke ftalater brukes som myknere i plast (PVC) og syntetiske fibre og ved farging av materialer. Produkter som kan inneholde ftalater er regntøy, klær med trykk som er laget av plast, klær laget som imitasjon av skinn og badeleker. Dimetylftalat har dessuten vært benyttet i beskyttelsesmidler mot mygg.

Helsevirkninger

Allergiske og toksiske reaksjoner overfor ftalater er i Norge nesten bare aktuelt i deler av plastindustrien. De verste ftalatene er klassifisert som reproduksjonsskadelige, det vil si at de kan skade evnen til forplantning og gi fosterskader. Noen er klassifisert som kreftfremkallende, og andre som miljøskadelige.

Forskrifter

Fra 1. januar 2000 ble det forbudt å produsere, importere, eksportere og selge ftalatholdige produkter til barn under 3 år. I 2005 innførte EU i sitt direktiv at ftalater skal forbys i produkter til barn under 14 år.

Utvidet forbud fra 2007

EU har fastsatt et direktiv som forbyr de tre skadeligste ftalatene i alle leker som er beregnet for barn opp til 14 år. Tre andre ftalater hvor det er indikasjoner på at de kan være reproduksjonsskadelige, skal forbys i leker og småbarnsprodukter som det er påregnelig at de vil kunne tygge og bite på. EU innførte det nye regelverket fra 16. januar 2007, mens forbudet trådte i kraft i Norge fra 1. januar 2007. Det nye forbudet gjelder dersom konsentrasjonen av ftalatene i den eller de delene av produktet som er myknet, er over 0,1 vektprosent.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg