Morsmelkerstatning
Morsmelkerstatning er oftest et pulver som røres ut i varmt vann og gis spedbarn på flaske.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Morsmelkerstatning
Et spedbarn får morsmelkerstatning på flaske.

Morsmelkerstatning er en drikk som gis som mat til spedbarn som ikke får nok morsmelk ved amming, eller som erstatter morsmelk der amming ikke er mulig.

Faktaboks

Uttale

m'ors-melk-erst'atning

Også kjent som

engelsk formula, infant formula

Morsmelkerstatninger er laga for å være fullgode næringsrike alternativ for spedbarn. Likevel er amming foretrukket, da naturlig morsmelk styrker immunforsvaret til spedbarnet på en måte som morsmelkerstatninger ikke kan gi.

Ingredienser

Morsmelkerstatninger finnes både som ferdiglaga næringsdrikk på flaske og som pulver som skal røres ut i varmt vann (minst 70 °C). Ulike produsenter bruker litt ulike ingredienser, men alle morsmelkerstatningene har ei lang liste med ingredienser for at spedbarnet skal få alle næringsstoffene det trenger, så det er ikke noe man kan lage selv.

En type flytende morsmelkerstatning er laga av melk og melkeprodukter, fire typer vegetabilske oljer, melkesukker, spesielle typer kostfiber, emulgator (for å unngå at stoffene skilles fra hverandre), lange flerumetta fettsyrer, 18 mineraler og 13 vitaminer.

En tilsvarende type morsmelkerstatning på pulverform er laga av melkesukker, tre typer vegetabilske oljer, melkekonsentrat, fire typer aminosyrer, fiskeolje, soppolje, kolin, taurin, inositol, nukleotider, 10 mineraler og 13 vitaminer.

Ulike typer

Det finnes en rekke typer morsmelkerstatninger, etter om barnet er nyfødt, mer enn 6 måneder eller mer enn 12 måneder. Det selges spesielle typer om spedbarnet har allergier eller intoleranser og det er egne typer tilpassa ulike religioner. Det finnes også vegetariske/veganske alternativ som kan gis spedbarn som er født etter fullgått svangerskap, men disse skal ikke gis til premature barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg