nukleotider

Nukleotider er biokjemiske forbindelser som utgjør byggesteinene i nukleinsyrene DNA og RNA. Nukleotidene er bygd opp av tre komponenter:

Faktaboks

Uttale
nukleotˈider
Etymologi

Et nukleosid er bygget opp av en nitrogenbase og en pentose. Man kan derfor si at et nukleotid er et nukleosid med en fosfatgruppe.

De forskjellige komponenter i et nukleotid kan avspaltes ved kjemisk hydrolyse, og også ved enzymkatalysert hydrolyse med spesifikke enzymer for de forskjellige base-karbohydrat, karbohydrat-fosfat. I en blanding av nukleotider kan de forskjellige forbindelser atskilles og isoleres ved kromatografiske metoder.

Nitrogenbasen

Nitrogenbasene deles i puriner og pyrmidiner. Puriner består av to ringer med karbonatomer. De viktigste purinene er adenin (A) og guanin (G). Pyrimidiner består av én ring av karbonatomer. De viktigste pyrimidinene er cytosin (C), tymin (T) og uracil (U).

I DNA brukes basene adenin, guanin, cytosin og tymin. I RNA er tymin byttet ut med uracil.

Pentosen

Sukkermolekylet i nukleotider er ribose i RNA og deoksyribose i DNA.

Fosfatgruppen

I de vanligste nukleotider er fosfatgruppen forestret med hydroksylgruppene i stilling 3' eller 5'.

En viktig type av nukleotider utgjøres av di- og tri-fosforylerte nukleosider. Blant disse er ATP (adenosintrifosfat), som inngår i en mengde syntetiske prosesser i cellene, og som er viktig for utnyttelse av næringsmidlenes energiinnhold i celler og organismer. ATP utgjør sammen med de andre ribonukleosid- og deoksyribonukleosidtrifosfatene de aktiverte forløperne som cellene bruker i syntesen av nukleinsyrene. I flere tilfeller gis byggesteiner i biosynteser en høyere reaksjonsevne ved først å bli forent med et nukleotid (aminosyre-adenosinmonofosfat, glukose-uridindifosfat, kolin-cytidindifosfat). En spesiell art nukleotider har man i pyridin-nukleotidene, flavin-nukleotidene og koenzym A. Nukleotiddelen av disse kofaktorene gir gode forutsetninger for binding til enzymer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg