Armbåndsur
En morgengave til en mann kan for eksempel være et armbåndsur
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Morgengave, en gave som mannen gir sin hustru morgenen etter bryllupet. Morgengave er en gammel skikk som fortsatt eksisterer, men nå er gaven mer symbolsk som et uttrykk for kjærlighet. Det er gjerne en personlig gave som en klokke eller et smykke. I tråd med utviklingen mot større likestilling har det nå også blitt vanlig at kvinnen har en morgengave til mannen.

Faktaboks

Også kjent som

morgongåve

Historikk

Morgengave eller mundr var opprinnelig en gave som ektemannen skulle gi sin hustru morgenen etter bryllupet. Verdien av gaven varierte etter hvor mye kvinnen brakte med seg av heimanfylgje. Hensikten med morgengaven var at kvinnen skulle ha et rimelig utkomme hvis hun ble enke eller ektemannen skilte seg fra henne.

I senmiddelalderen ble fyrstelige ekteskapsavtaler som regel skriftfestet. Ofte fikk dronningene inntektene av len som morgengave. Blanca av Namur, som i 1335 giftet seg med kong Magnus Eriksson, fikk for eksempel inntektene av Tønsberg fehirdsle.

Den lovpålagte morgengave forsvant etter hvert som det ble vanlig med felles bo. I 1854 kom det en lov som gjorde det slutt på at kvinnene kunne ta ut brudegavene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Audun Dybdahl

Da har jeg oppdatert "morgengave" og funne et nytt bilde, så da kan vel 4-tallet fjernes? MVH Audun Dybdahl

svarte Guro Djupvik

Hei Audun, Takk for oppdatering! Jeg har gitt ny vurdering nå, men du kan også godt gjøre dette selv når du redigert etter innspill. :) Hilsen Guro

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg