Fullkommen konkurranse er en tilstand som kan oppstå i en markedsøkonomi der markedets tilpasning er Pareto-optimal, og det ikke er mulig å forbedre velferden for noen konsumenter uten å forverre den for andre.

Faktaboks

Også kjent som
frikonkurranse

Fullkommen konkurranse kan oppstå i klassiske økonomiske modeller dersom følgende betingelser er oppfylt:

  1. Alle goder er normale goder og uten eksterne virkninger. Det betyr at konsumentene har full oversikt over sine preferanser (fullstendig konsumentsuverenitet) og at det ikke eksisterer forstyrrelser i markedet som for eksempel bandwagoneffekt, snob-effekt eller vebleneffekt.
  2. Det er et stort antall produsenter og konsumenter, og ingen av dem har markedsmakt. Det vil si at ingen av aktørene er så store at deres beslutninger om konsum eller produksjon kan påvirke prisen – alle er kvantumstilpassere. Hvis én produsent øker produksjonen, så betyr det så lite at det ikke merkes i markedet. Dette innebærer at både kjøpere og selgere oppfatter prisen som gitt i markedet.
  3. Produsentene produserer helt identiske produkter, og for konsumentene betyr det ikke noe hvem som har produsert godet.
  4. Økonomisk rasjonell adferd hos alle markedsdeltakerne – det vil si at produsentene har som mål å maksimere fortjenesten, og konsumentene har som mål å maksimere sin egen nytte.
  5. Alle markedsdeltakere har full kjennskap til alle priser og om alle relevante forhold. Denne forutsetningen innebærer at både kjøpere og selgere vet like mye om kvaliteten på godene som omsettes og det ikke finnes noen form for asymmetrisk informasjon. Dette er ofte ikke tilfelle. En som selger en bruktbil har for eksempel som regel større kjennskap til kvaliteten på bilen enn kjøperen.
  6. Prisen i markedet blir bestemt i et samspill mellom kjøpere og selgere uten inngripen av noen ytre instanser som for eksempel myndighetene. Ulike prisregulerende tiltak fra myndighetenes side fører til at ikke har fullkommen konkurranse.
  7. Markedsdeltakerne kan kostnadsfritt gå ut og inn av markedet. Det eksisterer ingen etableringsbarrierer for nye produsenter, og kjøperne har heller ingen former for bindinger.

Dersom en har fullkommen konkurranse i alle markeder, kan en effektiv ressursutnyttelse slik som dette defineres i samfunnsøkonomi. Da vil tilpasningen være Pareto-optimal, og ingen aktører kan få det bedre uten at andre får det verre.

Nyklassiske modeller som baserer seg på fullkommen konkurranse har vært dominerende innenfor samfunnsøkonomi, og de brukes ofte fortsatt som utgangspunkt for samfunnsøkonomisk analyse. I nyere tid brukes imidlertid i økende grad modeller som bryter med de antakelsene som må til for å oppnå fullkommen konkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg