Merkatorpeiling
Eksempel på retting av radiopeiling for å finne merkatorpeiling som kan settes ut som en rett linje i et vanlig sjøkart.
Merkatorpeiling
Lisens: CC BY SA 3.0

Merkatorpeiling er en peiling i et sjøkart, som er korrigert for måten den runde jordkloden er framstilt i et flatt kart, som oftest utført i merkatorprojeksjon.

Faktaboks

Også kjent som

storsirkelrettelse

I geometrien er merkatorpeilingen en omdanning av ortodrome linjer til loksodrome linjer. Dette benyttes ved radionavigasjon.

Peilelinjer over en kule

Merkatorpeilingen benyttes ved radiopeilinger, som går over store avstander. Ved en slik peiling følger radiosignalet jordoverflaten, og peilelinjen danner derfor det som kalles en storsirkel. Denne framstår som en rett linje som omslutter en kule på det bredeste punktet.

Når denne linjen overføres til et sjøkart, framstår linjen som buet på grunn av måten jordkloden er gjengitt på i et flatt kart, altså merkatorprojeksjon. Ved korte avstander opp til rundt 30-50 nautiske mil er ikke forskjellen merkbar, men denne øker når avstandene blir større. Dette betyr at retningen eller kursen til en storsirkel vil være ulik retningen til en rett linje i sjøkartet.

Merkatorpeiling – storsirkelrettelse

Storsirkellinjen kalles en ortodrom linje, mens den rette linjen i kartet er en loksodrom linje. Overføres den loksodrome linjen fra et flatt kart til en rund kule, vil denne framstå som en spiral som løper mot polene. Ved å korrigere den ortodrome linjen til en loksodrom linje, får en det som kalles en merkatorpeiling.

Radiopeilinger, det vil si storsirkler, rettes til merkatorpeilinger ved hjelp av tabeller og den halve konvergens. Formelen for den halve konvergens (v) er:

\[v=0,5\times lengdeforandring \times \sin (middelbredde)\]

Ved peilinger nord for ekvator og vestenfor peileobjektet, skal rettelsen legges til peilingen. Seiler en østenfor peileobjektet skal rettelsen trekkes fra peilingen. Befinner en seg syd for ekvator skal rettelsen brukes omvendt.

Fordelen med å seile etter loksodrome linjer, er at en kan holde samme kurs gjennom hele seilasen, men dette er ikke korteste vei mellom to punkt på kloden. Å seile etter storsirkler gir korteste rute, men kursen må korrigeres hver sjette time for å ankomme ønsket plass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg