Aclima

Grunnlegger Eivind Johansen ved strikkemaskin.
Aclimas grunnlegger
Av .

Artikkelstart

Aclima AS er en norsk tekstilbedrift innen sport og friluftsliv som startet opp før andre verdenskrig i Drammen med produksjon av ullsåler. I dag har bedriften fokus på funksjonelle klær for aktiviteter som sport, jakt, tur og ekspedisjoner, med ull som viktigste fiber, i tillegg til yrkestøy til forsvar og politi i Norge, Sverige og Danmark. Omsetning i 2020 var 152 millioner NOK, og antall ansatte i Norge er 25, Sverige 2 og Estland 65.

Historie

Lars Monsen deltar aktivt i produktutvikling av sin kolleksjon, Anárjohka.
Lars Monsen
Av .

Aclima ble startet av Eivind Johansen i 1939 under navnet Tuna, da han fikk kjøpt en stansemaskin og en symaskin. Gårdsgutten fra bygda Krødsherad var 19 år gammel og hadde flyttet til en søster i Drammen, hvor han tok Handelsbrev. Det første produktet var ullsåler laget av filt fra Den norske Papirfiltfabrik, der filten først ble brukt av papirfabrikkene ved Drammensvassdraget og når disse var utslitt, ble de kjøpt til såleproduksjonen hos Tuna.

Andre verdenskrig brøt ut like etterpå, og i kjølvannet ble det vanskelig å skaffe råvarer – men bedriften besto og så snart krigen var over fikk Johansen tak i en strikkemaskin. Han fikk ansatt noen medarbeidere og etter hvert også kvinnen som skulle bli hans kone, Elsa Johansen. Sammen bygget de en moderne fabrikk og etablerte lokale butikker. Elsa Johansen ble mye av drivkraften i bedriften.

Etter endt tekstilutdanning i 1976 startet sønnen, Jan Eivind Johansen, opp etter å ha kjøpt konkursboet etter Harald Chrisstenssen Trikotasjefabrik i Risør, kalt AKLA. Dovre Fabrikker kjøpte seg inn på eiersiden i 1980.

En ny generasjon overtar

Fra produksjonen i Baltikum.
Fra produksjonen.

Jan Eivind Johansen overtok familiebedriften Tuna i Drammen og kjøpte et egnet bygg til strikkeri-virksomheten i Krøderen. På grunn av sykdom i bedriften, kom Jans kone, Rita Le Bruyn Johansen, inn som vikar på deltid, ved siden av jobben som operasjonssykepleier. Etter hvert som aktiviteten i bedriften økte, overtok hun salg til det offentlige: Forsvaret og Politi. Med sin sykepleierbakgrunn satte hun øket fokus på trygge tekstiler og bærekraftig utvikling, et arbeid som nå videreføres av den nye tredje generasjonen i bedriften.

I 1994 kjøpte Johansen Dovre fabrikker, og drev denne i 4 år sammen med Akla og Tuna, under paraplyen Troll Teko Holding AS. Samtidig viste friluftsfolket økt interesse for ullundertøy, og bedriften bestemte seg for å satse fullt på dette. Salget av Dovre i 1998 finansierte den kostbare utviklingen av høykvalitets ullplagg for friluftsmarkedet.

Varemerket tar form

Ullnettingundertøyet WoolNet utnytter at luft isolerer og dermed varmer.
Ullundertøy

Varemerket Aclima ble skapt i 2001 og ble også selskapets nye navn. I 2003 kom tredje generasjon, Lars Eivind Johansen, inn i bedriften, etter endt markedsutdanning. I 2012 ble strikkeriet flyttet til en samarbeidspartner i Danmark og stoffene til de nærmere en million plaggene strikkes der og i denne bedriftens polske avdeling.

Allerede i 1998/99 ble Aclimas sømavdelinger lagt ned i Norge, og Aclima Baltic ble etablert i Estland, hvor sømarbeidet foregår i dag. I 2021 ble det nok et nybygg her, 1500 kvm med tilskjæringsavdeling. Garnet er i hovedsak merino ull fra New Zealand og Australia. Resten av produksjonen foregår i Europa. Aclima følger opp verdikjeden nøye, og kan spore hvert plagg tilbake gjennom hele prosessen til ullleverandørene. Dette er en viktig del i arbeidet med dyrevelferden, og sammen med etiske og miljømessige utfordringer arbeider bedriften målrettet for trygge og gode tekstiler.

Produkter og produktutvikling

Det populære Marius mønsteret er også å finne på produkter fra Aclima.

Basert på ullfiberens tekniske egenskaper, har Aclima utviklet et bredt spekter av hudnære produkter for fritidssegmentet. De er blant annet kjent for ullnettingundertøyet WoolNet som utnytter at luft isolerer og dermed varmer, sammen med ullens unike evne til å forbli varm når den blir fuktig, noe andre fibre ikke evner. Aclima var først ute med ullnetting, selv om prinsippet fra før av var blitt brukt både i bomullsundertøy (blant annet E.K.T. helsetrøyen utviklet av Edvin K. Thorson på 1950-tallet) og i syntetisk undertøy av Brynje, før det ble en populær anvendelse også i ullundertøy. Det var særlig Forsvarets etterspørsel etter denne typen plagg i ull, som ble avgjørende for satsingen.

For turfolk, jegere, polfarere og andre eventyrere dekker produktutvalget fra topp til tå med vekt på undertøy og mellomlag. Sammen med Lars Monsen har Aclima utviklet en serie ullundertøy Anárjohka, også i merinoull, for friluftsfolk som vil ha villmarksprodukter med spesielle detaljer. De har også en serie med ullundertøy med Marius mønsteret kalt "designull".

I tillegg til fritidsmarkedet, har Aclima også en stor produksjon av ulltekstiler for Forsvaret og Politi, både i Norge og i andre land. Det norske forsvaret var blant annet tidlig ute med ullundertøy for sine rekrutter, også bh’er for kvinnelige rekrutter, noe som vekket oppsikt internasjonalt. De produserer også ulltøy for svenske Fjällräven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2013). Ren ull, Aschehoug
  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2018), Norsk strikkehistorie, Vormedal
  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2020), Lettkledd, Solum Bokvennen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg