my (målenhet for ull)

Artikkelstart

My er en en måleenhet for ulls tykkelse. En annen betegnelse for det samme er µm, mikrometer. En mikrometer er det samme som en milliondels meter. My er en eldre målenhet, men brukes forbindelse mye i forbindelse med ull og betegner der tykkelsen på fiber. Tynne fibre er mykere enn tykke fibre, dermed brukes også my som betegnelse på ullens mykhet.

Norsk høstull av crossbredtype av har et snitt på omkring 31–32 my, men variasjonene er store. Undertøy i ull er i dag nesten bare laget av merino. De færreste opplever at denne ullen klør med sitt snitt på 17–19 my. Såkalt super-fine merino er under 15,4 my. Det finnes en internasjonal kløgrense på 28 my. Fibre finere enn denne skal svært få oppleve at gir kløe. Dekkullen til spælsauen kan ha et snitt opptil 60 my i klasse F1, mens bunnullen kan være så fin som 11–12 my; like fin som vicuña. Lammeull fra norsk crossbred NKS varerier fra 26 til 30 my. Moskus har svært fine fibre med en my på 10–12. Snittet på menneskehår er 60–70 my, men varierer mye fra person til person.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berntsen, Sissel/Animalia (2018): Vi høster ull. Lærebok i saueklipping, ullhåndtering og ullklassifisering. ANIMALIA Fagtjenesten for ull. Oslo.
  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Klepp og Tobiasson (2017): Strikk med norsk ull. Haugesund: Vormedal Forlag.
  • Morton W E and Hearle J W (2008): Physical Properties of textile fibres. Manchester: The Textile Institute.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg