Styremøte Norske Farmasøyters Forbund, datert 1912 - 1924
Av .

Dress brukes på norsk om et sett herreklær bestående av jakke og bukser i samme stoffkvalitet og farge. Fram til 1960-tallet var også vesten en vanlig del av dressen.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘drakt, kjole’

Dressjakken er løst basert på klesplagg vi kjenner helt fra renessansen, men dressen slik vi kjenner den med løsthengende, komfortabel jakke, samt vest og bukser av samme tøy, ble populær til uformelt bruk i England i 1860-årene og nådde også Norge omtrent samtidig. Enkelte av våre mannsbunader er sydd i samme fasong som de tidligste dressene og er et godt eksempel på hvordan moten påvirket lokal klesskikk.

Dressens fasong har skiftet siden den dukket opp i motebildet, fra ettersittende til vid, mønstrete til ensfarget. På 1970-tallet var smale jakker med stor slag og bukser med sleng moderne, som vist av John Travolta i filmen Saturday Night Fever( 1977). På 1980-tallet overtok de vide dressene, gjerne med opprullede ermer. Moten med vide dresser holdt seg i flere tiår mens dagens dresser er mer figursydd, med smalere skuldre og mer ettersittende bukser.

Ordet dress brukes også i andre sammenhenger, som joggedress, daffedress og russedress.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg