Meksikansk koriander er en toårig urt som blir opptil 50 centimeter høy. Bladene er lange, smale, sagtaggede og danner en rosett. Blomstene er små og hvite.

Faktaboks

Også kjent som

Eryngium antihystericum

Vitenskapelig navn
Eryngium foetidum

Meksikansk koriander er naturlig hjemmehørende i Sør- og Mellom-Amerika, men finnes også naturalisert i Sørøst-Asia.

Anvendelse

Meksikansk koriander brukes først og fremst i Mellom-Amerika og Sørøst-Asia. Den brukes på samme måte som koriander og denne kan som oftest brukes i stedet, men meksikansk koriander har en kraftigere smak.

I Sørøst-Asia brukes urten i salater, supper, curryretter, til fisk og nudler.

I Mellom-Amerika brukes urten i marinader, guacamole og salsa til for eksempel tortillachips. Den er ellers en populær smakstilsetning i supper, spesielt gazpacho (kald grønnsakssuppe), sauser og gryteretter, gjerne sammen med løk og tomater.

Bladene fra meksikansk koriander er bedre egnet til tørking enn vanlig koriander, da den både beholder smaken og fargen bedre.

Meksikansk koriander inneholder mye jern, karoten, B-vitaminer og kalk.

Historie

Meksikansk koriander er innført til Sørøst-Asia, der den har blitt naturalisert og populær i en rekke lokale retter.

Innen folkemedisinen har bladene og røttene blitt benyttet mot blant annet høyt blodtrykk, ved epileptiske anfall (derav de engelske navnene spiritweed og fitweed og det latinske antihystericum), for å skjerpe appetitten, bedre fordøyelsen og lindre magesmerter. Urten har også blitt brukt som afrodisiakum.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

meksikansk koriander
Eryngium foetidum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg