Vitaminer er en samlebetegnelse på flere livsnødvendige stoffer hos planter. Mange mikroorganismer trenger tilførsel av flere vitaminer av B-gruppen for å kunne vokse. De enkelte arter har ofte spesielle krav til hvilke vitaminer som trengs, men mange arter har evne til selv å syntetisere vitaminene.

Høyere planter produserer selv vitaminene, slik at de ikke behøver å tilføres. Metoder som for eksempel vevskultur har vist nødvendigheten av vitaminer for plantene. Veksten hos røtter er for eksempel avhengig av tiamin (vitamin B1), for mange arter også av nikotinsyre og pyridoksin (vitamin B6). I den intakte planten syntetiseres disse vitaminene i bladene og transporteres til røttene. I en kultur av isolerte røtter må imidlertid de nødvendige vitaminer tilsettes dyrkningsmediet. B-vitaminenes rolle hos plantene er den samme som hos andre organismer, det vil si de utgjør eller inngår som del av koenzymer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg