dry martini
Dry martini er den mest populære martini-cocktailen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Martini er en cocktail som inneholder gin og hvit vermut, eventuelt vodka i stedet for gin. Det finnes flere varianter, mest kjent er Dry Martini, en av verdens mest kjente cocktailer.

Faktaboks

Uttale
martˈini

Martini dukker opp i oppskrifter fra 1860-tallet, og opprinnelig var denne annerledes enn det man forbinder martini med i dag. Først på 1920-tallet lignet den mer på dagens utgave, og det var på denne tiden Dry Martini ble særlig populær.

Martiniglasset

Populariteten skyldes i stor grad martiniglasset i art deco-stil, som ble presentert på verdensutstillingen i Paris i 1925. Dry Martini servert i dette glasset ble et symbol på klasse og eleganse.

Martini har en forholdsvis høy alkoholstyrke, noe som kommer frem i et fornøyelig sitat som tilskrives den amerikanske forfatteren Dorothy Parker:

I like to have a martini

Two at the very most

After three I’m under the table

After four I’m under the host

Tørrere og tørrere

Siden begynnelsen av 1900-tallet har Dry Martini endret karakter. Fra å være en cocktail med en viss sødme har den gradvis blitt tørrere. Sødmen i en martini kommer fra vermut, så for å få den tørrere, må mengden vermut reduseres. International Bartenders Association bruker i dag oppskriften 6 cl gin og 1 cl tørr vermut.

I noen tilfeller serveres Dry Martini med så lite vermut at det strengt tatt bare er en avkjølt gin. Winston Churchill skal ha sagt: «I would like to observe the vermouth from across the room while I drink my martini.»

Et utvalg martinier

  • Dry Martini – med oliven
  • Vodka Martini – vodka i stedet for gin
  • Dirty Martini – med litt lake fra olivenglasset
  • Gibson – med syltet løk
  • Vesper – med sterkvinen Lillet i stedet for vermut
  • Oyster Martini – med en rå østers

Drinker som Espresso Martini og Pornstar Martini anses ikke som martini.

«Shaken, not stirred»

Den mest kjente konsumenten av martini er Ian Flemings romanfigur James Bond, kjent fra tallrike actionfilmer. I hver film bestiller han «Vodka Martini – shaken, not stirred» – et udødelig sitat i populærkulturen. Fra et cocktailståsted blir dette imidlertid feil, ettersom en martini skal røres, ikke ristes.

Martini er også navn på en italiensk produsent av vermut (Martini & Rossi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg