Marinøkkel
Marinøkkel er den langt vanligste av artene i slekta. Den er lett gjenkjennelig på de halvmåneforma flikene på den sterile delen av bladet. Flikene er som regel hele, men kan være kort innskåret. Vårstigen, Oppdal.
Marinøkkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Marinøkkelslekta er en slekt av karsporeplanter i ormetungefamilien. Det er om lag seks arter som er kjent i Norge og totalt om lag 50 arter i verden. Plantene framstår med enkeltblader som består av en oppdelt, steril del og en sporebærende del. De fleste norske artene er knytta til tradisjonelt drevet kulturmark og de har gått sterkt tilbake som følge av endra driftsformer i jordbruket. Halvparten av artene er trua i ulik grad i følge Rødlista av 2021.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Botrychium
Beskrevet av
Olof Peter Swartz

Utseende

Botrychium simplex

Dvergrgmarinøkkel er en av de sjeldne artene i slekta. Den er også av de minste og skiller seg fra de fleste andre artene i Norge ved at den sterile delen av bladet sitter ved basis av bladet. Besstrond i Vågå, Norge

Plantene har en underjordisk stengel dypt i jorda. Fra denne kommer det opp enkeltblader som består av én fotosyntetiserende del og en del som har sporer. Den sterile delen er enten festa midt på bladet eller ved basis og er er oppdelt i fliker på ulikt vis hos de ulike artene.

Den sporebærende delen er som regel forgreina og sporene sitter i runde sporehus fordelt utover. Denne sporebærende del har trolig inspirert navnet marinøkkel fordi man har sett likhet med skjæret på eldre nøkler. Marinøklene er homospore, det vil si at plantene har bare en type sporer.

Utbredelse

Artene i marinøkkelslekta er samla sett utbredt over det meste av landet, men noen arter har ganske begrensa geografisk utbredelse. Økologisk er de fleste artene knytta til slåtteeng, beitemark og setervoller. I tillegg finnes artene noen andre steder som hei og grasmark.

Systematikk og arter

I Norge finnes seks arter, og de fleste er sjeldne. Systematikken i slekta er komplisert og det er foreslått flere nye arter i den såkalte marinøkkel-gruppa, det vil si knytta til arten marinøkkel. Flere av disse nydefinerte artene antas å finnes i Norge også.

Art Utbredelse Rødliste
dvergmarinøkkel Svært sjelden og sporadisk i sørlige Norge. Sterkt trua
fjellmarinøkkel Spredt i ås- og fjelltrakter. Livskraftig
huldrenøkkel Sjelden i sørlige Norge. Kritisk trua
høstmarinøkkel Østlig, spredt til sjelden fra Østfold til Finnmark. Sårbar
håndmarinøkkel Sjelden i ås- og fjelltrakter. Nær trua
marinøkkel Spredt til nokså vanlig i hele landet. Livskraftig

Folketro

Det var en gammel tro at det bringer lykke å spise det første marinøkkelbladet man fant om våren. Den skulle også kunne brukes som magisk middel til å åpne låser.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

marinøkkelslekta
Botrychium
Artsdatabanken-ID
103967
GBIF-ID
2650152

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg