En gammel låsetype er de såkalte spilelåsene som ble laget av tre. Det gjaldt også nøkkelen. Låskassen ble festet på utsiden av dørbladet. Gjennom låsen og inn i beitskien gikk en slå, som i låst tilstand ble holdt på plass av spiler av tre som gikk ned i hakk i slåen. Midt på spilene var det tatt ut spor som gjorde det mulig å sette inn en tynn nøkkel av tre. Nøkkelen hadde knaster utformet slik at spilene fulgte med når man hevet nøkkelen. Dermed gikk spilene ut av hakkene på slåen, som kunne trekkes ut og dørbladet frigjøres.
Et par andre gamle låsetyper som har hatt nøkler av jern, er kroklåsene og bjørnelåsene. Kroklåsene hadde en slå som kunne gli frem og tilbake. Disse slåene hadde hakk i den ene kanten, hakk som en kroknøkkel kunne gripe inn i og dra slåen til den ene eller andre siden. Nøkkelen kunne være L-formet, bøyleformet, eller den kunne ha kne-ledd.
Bjørnelåsene hadde kraftige nøkler av jern. De hadde to eller flere klør, som vendte mot håndtaket. Nøkkelen ble stukket inn i en spalte i beitskien og vridd slik at klørne traff mot fjærer som buttet mot en sperrekant. Når man så trakk nøkkelen til seg, blir fjærene presset fri fra sperringen og man kunne trekke slåen til siden ved hjelp av nøkkelen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.