Dvergmarinøkkel
Dvergmarinøkkel, den sporebærende delen har ganske lang stilk. Asmaløy, Hvaler.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Dvergmarinøkkel er den minste av artene i marinøkkelslekta i Norge. Bladene blir opptil 10 centimeter høye og består av en litt oppdelt fotosyntetiserende del og en smal sporebærende del. Arten kan finnes på ulike typer mark, men er svært sjelden. Dvergmarinøkkel er freda i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Botrychium simplex
Beskrevet av
Edward Hitchcock
Rødlistestatus i Norge
EN – Sterkt truet

Utseende

Som andre marinøkkelarter har denne også enkeltblad fra en djuptliggende underjordisk stengel. Høyden på bladene er mellom 2 og 10 centimeter. Bladene har en steril del som er fetst nederst på bladet og er oppdelt i ett eller to par små fliker som ikke er innskåret i toppen. Den sporebærende delen sitter på en lang stilk og er smal, lite forgreina og har relativt få sporehus. Hele bladet er gulgrønt.

Utbredelse

Dvergmarinøkkel finnes på relativt tørre steder som beiter, setervoller, rasmark, strandenger og strandberg. Arten har vært funnet noen få steder ved kysten i Sør-Norge fra Hvaler til Sveio, men hyppigst har den vært funnet i fjellstrøk fra Jotunheimen til Dovre. Dvergmarinøkkel har gått sterkt tilbake de seinere åra og er trolig forsvunnet fra flere av lavlandslokalitetene. Verdensutbredelsen er Europa, Grønland, Japan og Nord-Amerika.

Vernestatus

I Rødlista har arten hatt status som EN – sterkt trua siden den første Rødlista ble publisert i 2010. Dvergmarinøkkel er freda i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergmarinøkkel
Botrychium simplex
Artsdatabanken-ID
103974
GBIF-ID
2650180

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg