mangold

Mangold, også kalt bladbete.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mangold er en plante i amarantfamilien. Den er en varietet av bete, med store, mørkegrønne blad og brede eller smale, hvite bladstilker. Bladene henger sammen i et løst hode. Mangold ligner stilkkål, men har i motsetning til denne blader med rufsete og ujevn kant. Det er en gammel kulturplante som er kjent alt i oldtiden i middelhavslandene, under navnet romersk spinat.

Faktaboks

uttale:

m'anggålt

etymologi:

av tysk Mangold, trolig fra gammelhøytysk manag 'mye' og waltan 'rå, styre'

også kjent som:
Beta vulgaris var. vulgaris (vitenskapelig navn)
bladbete, spinatbete

Bladene anvendes rå som salat eller stekt, og stilkene som stangselleri eller kokt som asparges. Smaken minner om spinat.

Mangold kan dyrkes på friland i Norge. Sorter med kjøttfulle bladstilker kalles stilkbladbete, og sorter der bare bladene brukes som grønnsak, kalles snittbladbete. Minimangold er små sorter med varierende farge på stilk og blad.

Mangold inneholder cirka 30 milligram vitamin C, 380 milligram kalium, 0,8 gram kostfiber, 93 prosent vann, 0,2 gram fett og 88 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg