Mangold, plante i amarantfamilien, varietet av bete med store, mørkegrønne blad og brede eller smale, hvite bladstilker, bladene henger sammen i et løst hode. Ligner stilkkål, men har i motsetning til denne blader med rufsete og ujevn kant. Gammel kulturplante, kjent alt i oldtiden i middelhavslandene (romersk spinat). Bladene anvendes rå som salat eller stekt, og stilkene som stangselleri eller kokt som asparges. Smaken minner om spinat. Kan dyrkes på friland i Norge. Sorter med kjøttfulle bladstilker kalles stilkbladbete, sorter der bare bladene brukes som grønnsak, kalles snittbladbete. Minimangold er små sorter med varierende farge på stilk og blad. Mangold inneholder ca. 30 mg vitamin C, 380 mg kalium, 0,8 g kostfiber, 93 % vann, 0,2 g fett og 88 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.