magnetisk susceptibilitet

Artikkelstart

Magnetisk susceptibilitet er et mål for hvor mye et materiale vil bli magnetisert når det befinner seg i et magnetisk felt.

Faktaboks

Uttale
magnˈetisk susceptibilitet

Matematisk beskrivelse

Matematisk er den magnetiske susceptibiliteten lik forholdet mellom materialets magnetisering (magnetisk moment per volum) og feltstyrken av det magnetiske feltet som fremkaller magnetiseringen (se magnetisme). Dersom det magnetiserte materialet har et magnetfelt i samme retning som det ytre feltet, er den magnetiske susceptibiliteten positiv, og materialet kalles paramagnetisk. Dersom det er motsatt rettet, er den magnetiske susceptibiliteten negativ, og materialet kalles diamagnetisk.

Fortegnet til den magnetiske susceptibiliteten sier om et materiale trekkes inn mot eller støtes ut fra et magnetisk felt. Et paramagnetisk materiale trekkes mot et område med sterkere magnetfelt, mens et diamagnetisk område trekkes mot et område med svakere magnetfelt.

Praktisk betydning

Størrelsen av den magnetiske susceptibiliteten avhenger av et materiales struktur og av de kjemiske bindingenes egenskaper. Vanligvis kommer et stoffs magnetisering fra det magnetiske moment til frie elektroner i stoffet. Ved å bestemme verdien av den magnetiske susceptibiliteten får man derfor informasjon om et materiales egenskaper. Dette utnyttes blant annet i paleomagnetiske studier og strukturell geologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg