Magnesiumsulfat er en kjemisk forbindelse av magnesium, svovel og oksygen. Den kjemiske formelen er MgSO4. Forbindelsen finnes både i vannfri form og som hydrat, MgSO4·xH2O, der x er et heltall. De viktigste hydratene av magnesiumsulfat er kieseritt (x = 1) og bittersalt (x = 7).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk salt

Uttale
magnˈesiumsulfˈat

Bittersalt ble først fremstilt i 1695 av mineralvann fra Epsom i England. Derfor kalles det ofte engelsk salt eller epsomsalt. Det løser seg lett i vann, og løsningen har bitter smak. Saltet er stabilt i fuktig luft, mens det forvitrer i tørr luft under delvis avgivelse av krystallvann.

Forekomst

Kieseritt finnes som mineral i kalisaltleiene. Etter en tid opptar kieseritt vann og går over i bittersalt. I kalisaltleiene forekommer magnesiumsulfat også i form av dobbeltsalter som kainitt KCl·MgSO4·3H2O, schönitt K2SO4·MgSO4·6H2O, og annet. Også i havvann og flere mineralkilder finnes magnesiumsulfat.

Bruk

Magnesiumsulfat brukes blant annet som tilsetningsstoff til bomull og silke, til impregnering av tekstiler for å gjøre dem ildsikre, ved garving av lær, i sementindustri og keramisk industri, for fremstilling av mineralvann, i badesalt, i avføringsmidler, i kraftfôr og fôrgjær, som fyllstoff for papir og som beisemiddel i fargerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg