magnesiumsulfat

Artikkelstart

Magnesiumsulfat er en kjemisk forbindelse av magnesium, svovel og oksygen. Den kjemiske formelen er MgSO4. Forbindelsen finnes både i vannfri form og som hydrat, MgSO4·xH2O, der x er et heltall. De viktigste hydratene av magnesiumsulfat er kieseritt (x = 1) og bittersalt (x = 7).

Faktaboks

Uttale
magnˈesiumsulfˈat
Også kjent som

engelsk salt

Bittersalt ble først fremstilt i 1695 av mineralvann fra Epsom i England. Derfor kalles det ofte engelsk salt eller epsomsalt. Det løser seg lett i vann, og løsningen har bitter smak. Saltet er stabilt i fuktig luft, mens det forvitrer i tørr luft under delvis avgivelse av krystallvann.

Forekomst

Kieseritt finnes som mineral i kalisaltleiene. Etter en tid opptar kieseritt vann og går over i bittersalt. I kalisaltleiene forekommer magnesiumsulfat også i form av dobbeltsalter som kainitt KCl·MgSO4·3H2O, schönitt K2SO4·MgSO4·6H2O, og annet. Også i havvann og flere mineralkilder finnes magnesiumsulfat.

Bruk

Magnesiumsulfat brukes blant annet som tilsetningsstoff til bomull og silke, til impregnering av tekstiler for å gjøre dem ildsikre, ved garving av lær, i sementindustri og keramisk industri, for fremstilling av mineralvann, i badesalt, i avføringsmidler, i kraftfôr og fôrgjær, som fyllstoff for papir og som beisemiddel i fargerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg