Magnesiumsulfat, fellesbetegnelse for vannfritt MgSO4 og vannholdig MgSO4 ·xH2O, viktigst er x = 1 (kieseritt) og x = 7 (bittersalt). Kieseritt finnes som mineral i kalisaltleiene. Etter en tid opptar kieseritt vann og går over i bittersalt. I kalisaltleiene forekommer magnesiumsulfat også i form av dobbeltsalter som kainitt KCl ·MgSO4 ·3H2O, schönitt K2SO4 ·MgSO4 ·6H2O, o.a. Også i havvann og flere mineralkilder finnes magnesiumsulfat.

Bittersalt ble først fremstilt 1695 av mineralvann fra Epsom i England. Derfor kalles det ofte engelsk salt eller epsomsalt. Det løser seg lett i vann med bitter smak. Saltet er stabilt i fuktig luft – i tørr luft forvitrer det under delvis avgivelse av krystallvann.

Magnesiumsulfat anvendes som tilsetningsstoff til bomull og silke, til impregnering av tekstiler for å gjøre dem ildsikre, ved garving av lær, i sement- og keramisk industri, for fremstilling av mineralvann, i badesalt, i avføringsmidler, i kraftfôr og fôrgjær, som fyllstoff for papir, som beisemiddel i fargerier m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.