magnesiumsulfat

Magnesiumsulfat, fellesbetegnelse for vannfritt MgSO4 og vannholdig MgSO4 ·xH2O, viktigst er x = 1 (kieseritt) og x = 7 (bittersalt). Kieseritt finnes som mineral i kalisaltleiene. Etter en tid opptar kieseritt vann og går over i bittersalt. I kalisaltleiene forekommer magnesiumsulfat også i form av dobbeltsalter som kainitt KCl ·MgSO4 ·3H2O, schönitt K2SO4 ·MgSO4 ·6H2O, o.a. Også i havvann og flere mineralkilder finnes magnesiumsulfat.

Faktaboks

Uttale
magnˈesiumsulfˈat
Også kjent som

engelsk salt

Bittersalt ble først fremstilt 1695 av mineralvann fra Epsom i England. Derfor kalles det ofte engelsk salt eller epsomsalt. Det løser seg lett i vann med bitter smak. Saltet er stabilt i fuktig luft – i tørr luft forvitrer det under delvis avgivelse av krystallvann.

Magnesiumsulfat anvendes som tilsetningsstoff til bomull og silke, til impregnering av tekstiler for å gjøre dem ildsikre, ved garving av lær, i sement- og keramisk industri, for fremstilling av mineralvann, i badesalt, i avføringsmidler, i kraftfôr og fôrgjær, som fyllstoff for papir, som beisemiddel i fargerier m.m.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg