Magnesiumgjødsel er gjødseltyper som brukes når magnesiumtilførselen eller opptaket er begrensende for planteveksten. Dette kan være når innholdet av magnesium i jorda er lavt eller når kaliumtilførselen er stor. Dyrkingssystemer der det brukes torv, steinull eller rennende vann (oftest i veksthus) vil alltid ha behov for tilførsel av magnesium.

Magnesiummangel finnes på jordtyper som er sterkt utvaska (sand og grusjord for eksempel) og ved lav pH. Oppdyrka torvmyrer vil også trenge magnesiumtilførsel, da det naturlige innholdet er lavt.

Magnesiummangel på planter sees oftest som gulfarging - klorose - på eldre blad. Klorosen kan gå over i nekrose (dødt plantevev) ved sterk mangel. Normalt er et innhold av magnesium i plantevevet under 0,2 prosent av tørrstoffet forbundet med magnesiummangel. I plantene er magnesium viktig for klorofyllmolekylet og for fosforomsetningen i plantene.

Magnesium kan tilføres ved kalking dersom det brukes magnesiumholdige kalkslag (dolomittmel, kalkdolomitt). De fleste fullgjødseltypene inneholder noe magnesium. Magnesiumsulfat (kieseritt) er et aktuelt magnesiumgjødselslag, likedan kaliummagnesium. I intensive dyrkingssystemer i veksthus kan magnesiumnitrat brukes.

Bladgjødsling med magnesiumsulfat kan brukes dersom det blir synlig mangel i løpet av veksttiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg