luxmeter

Luxmeter for måling av illuminans (belysningsstyrke).

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Lux er måleenhet for illuminans (belysningsstyrke). Den er definert som lysfluksen (lysstrømmen) mot en flate dividert med arealet av flaten. Symbolet for lux er lx. Lux er en avledet SI-enhet.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘lys’
Engelsk navn
lux
Symbol
lx
Type
målenhet for illuminans
Verdi
1 cd⋅sr⋅m⁻²

\(\begin{equation} 1 lux=1\frac{lumen}{m^{2}}\end{equation}\)

Lux er en fotometrisk enhet som kan sammenlignes med den radiometriske enheten watt per kvadratmeter, men den skiller seg fra denne enheten ved at effektverdien angitt i lux er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se nærmere omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).

Mens lumen brukes til å angi hvor mye lys som totalt strømmer ut fra en lyskilde, brukes lux til å angi hvor mye lys som faller inn på en flate. En lux er illuminansen i én meters avstand fra en punktstråler som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på en candela (cd).

\(\begin{equation} 1 lux=1 candela\cdot\frac{steradian}{m^{2}}\end{equation}\)

Et vanlig oppholdsrom vil typisk ha en belysningsstyrke på 50 lux, mens på en solrik dag kan belysningen komme opp i nesten 100 000 lux.

Lux erstatter eldre enheter som ikke er SI-enheter:

  • 1 phot = 10 kilolux (10 klx)
  • 1 nox = 1 millilux (1 mlx)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg