Humlekongler
Lupulin utskilles fra kjertelhår på høybladene i humlekongler.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lupulin er et bittert stoff som utskilles fra kjertelhår i de kongleliknende blomstene hos humleplanten. Kjertelhårene sitter på høybladene i konglene, som er de hunnlige blomsterstandene hos planten.

Faktaboks

Uttale
lupulˈin
Etymologi
av latin ‘humle’

Humlekongler, og dermed også lupulinet på konglene, tilsettes øl og vørterøl under brygging for å gi det aroma og holdbarhet. Stoffer i lupulin som er kjent for å bidra til at ølet får disse egenskapene er humlebitterstoffer (særlig humulon og lupulon), flavonoider (blant annet xanthohumol) og eteriske oljer som er rike på terpenoider (blant annet myrcen og humulen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg