Lovens virkeområde er en vanlig betegnelse på det saklige området loven gjelder for. I nyere lover er virkeområdet ofte formulert i en tekst som står i innledningen til loven, og som setter grenser for når, hvordan og i noen tilfeller hvor loven gjelder.

For eksempel heter det i innledningen til arbeidsmiljøloven § 1-2: «Loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker, med mindre annet er uttrykkelig fastsatt i loven.» Dette er så presisert i neste avsnitt som sier at unntatt fra loven er sjøfart, fangst og fiske samt militær luftfart. I de følgende avsnittene i loven er det noen flere presiseringer, blant annet om at arbeidstakere som faller inn under statsansatteloven, kan unntas fra arbeidsmiljøloven dersom Kongen gir forskrift om dette.

Noen lover, særlig av litt eldre dato, inneholder ingen informasjon om virkeområdet. Vanligvis er det da slik at disse lovene gjelder generelt, for alle og i hele landet. Et eksempel på en eldre lov uten slik informasjon er domstolloven av 13. august 1915 nr. 5.

Noen ganger inneholder en lov særlige regler om virkeområdet på Svalbard og Jan Mayen. Se for eksempel helsepersonelloven av 2. juli 1999 nr. 64.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg