Kleroterion
Dette er en rest av en loddtrekningsmaskin (kleroterion) som ble brukt til å velge ut juryer i folkedomstolen i Athen.
Av .
Rekonstruksjon av loddtrekningsmaskin (kleroterion)
Dette er en rekonstruksjon av loddtrekningsmaskinen over, funnet ved folkedomstolen. Ti rader, én for hver fyle med spalter for identitetstegn. Man helte på svarte og hvite kuler for å avgjøre hvem som skulle sitte i hvilken jury. Muligens brukte man tilsvarende maskiner for å trekke ut embetsmenn.

Loddtrekning var en alminnelig måte å velge personer til maktposisjoner i antikken, spesielt i de greske bystatene.

Formueskrav

Loddtrekning ble brukt for å fylle embeter, råd og domstoler både i oligarkiske og demokratiske systemer, men i oligarkier hadde man høye formueskrav, gjerne kombinert med et forvalg av en gruppe kandidater som det deretter ble trukket lodd mellom.

Loddtrekning av borgere uten formueskrav, eller med kun lave formueskrav, var sett på som typisk demokratisk, mens valg ble sett på som et aristokratisk, eller oligarkisk virkemiddel.

Det athenske demokratiet

Selv om loddtrekning i forskjellige former var utbredt i den greske verden, vet vi mest om hvordan det fungerte i Athen.

Embeter fylt ved loddtrekning

I det demokratiske Athen ble folkerådet (500 borgere per år), folkedomstolen (6000 borgere per år) og de fleste embeter (cirka 600 borgere per år) fylt med loddtrekning fra borgere over 30 år. Unntakene var de ti generalene (strategene), offiserene under dem, og visse finansembetsmenn, som alle ble valgt og stort sett tilhørte eliten. De ni arkontene, som tidligere var de øverste embetsmennene, ble nå utpekt i en kombinasjon av valg og loddtrekning. Formueskravene til disse embetene ble imidlertid senket, og den politiske makten ble overført til andre institusjoner. De fikk likevel sete i Areopagosrådet på livstid.

Embetskollegier

Loddtrukne embeter var alltid kollegiale, det vil si at det alltid var flere som var trukket ut til å utføre samme oppgave og med samme myndighet. I Athen var det vanlig med timanns-kollegier, med én representant fra hver av fylene. Til å utøve det konkrete arbeidet var det også statsslaver, som hadde den nødvendige spesialkunnskapen. Kompetanseområdet for de enkelte embetskollegier var også begrenset, slik at det skulle være mulig for en helt vanlig borger å utøve den myndigheten som lå til embetet.

Kontroll med embetsmennene

Kandidatene til embetene ble prøvet for folkedomstolen før de tiltrådte, og de måtte avlegge regnskap etterpå. Selv om slike store loddtrukne embetskollegier kan synes mindre effektive enn valgte spesialister, virker det som om det athenske demokratiet hadde relativt lite korrupsjon og stor gjennomsiktighet i offentlige saker, sammenlignet med oligarkiske systemer. I tillegg oppnådde athenerne gjennom å stykke opp makten på denne måten at de fleste borgerne deltok aktivt i statens styre og hadde en viss forståelse av hvordan samfunnet hang sammen. Denne brede skoleringen av borgerne var viktig for demokratiets overlevelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg