Gulv, grunnflate i bygning eller rom.

Gulvbelegg er forskjellige former for slitelag på gulv av tre, betong eller lettbetong. De kan grovt inndeles i seks hovedgrupper: 1) Fugeløse gulvbelegg som støpes eller jevnes ut i plastisk form, f.eks. sementpuss, terrasso, asfaltmasser og støpeplaster. 2) Myke og halvharde belegg som legges ut som baner eller fliser og limes til underlaget, f.eks. linoleum, vinylbelegg, gummi og kork. 3) Stive fliser og heller, f.eks. av naturstein, betong og keramiske materialer, som festes til underlaget med lim eller mørtel. 4) Tregulv i form av gulvbord eller parkett, som kan festes til underlaget eller legges flytende. 5) Tekstile gulvbelegg som legges løst eller limes til underlaget, f.eks. heldekkende tepper eller fliser av tekstilfibere. 6) Andre materialer, f.eks. plastlaminater og maling.

Ved å bygge inn rør for varmt vann eller elektriske varmeelementer i gulvkonstruksjonene, kan gulvflaten få en temperatur som gir oppvarming av rommet. Normalt bør gulvets overflatetemperatur i oppholdsrom ikke overstige 25 °C. I andre rom bør gulvtemperaturen være maksimalt 29 °C. I rom med store vindusflater vil gulvvarme alene normalt ikke være tilstrekkelig.

I baderom og andre rom med støpt gulv blir varmerørene eller de elektriske varmekablene støpt inn i betongen i slanger med 10–30 cm avstand. Ved gulvkonstruksjoner av tre blir det ofte benyttet elektriske folie-elementer av plast med innsveisede metallstrimler som leder strømmen. Disse elementene er isolert for full nettspenning og rulles direkte ut på gulvisolasjonen mellom bjelkene, og blir liggende litt under gulvbordene.

Gulvvarme gir jevn varme i hele rommet og kan med fordel benyttes både i boliger, skoler, industribygg, kirker o.l.

I rom med stor solbelastning mot gulvet, f.eks. i glassgårder, kan kjølt vann pumpes gjennom rør lagt i gulvet. Denne spesielle form for klimatisering ble første gang brukt i Norge 1985 (Kreditkassens bygg på Majorstuen i Oslo).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.