Lithospermum officinale

Legesteinfrø. Botanisk hage, Århus, Danmark

Legesteinfrø er en plante i rubladfamilien. Det er en flerårig urt som blir opptil 80 centimeter høy. Plantene har strie hår og små, hvite eller grønnhvite blomster. Arten har spredte, små forekomster mange steder i landet, men er i tilbakegang og er nå vurdert som nær trua.

Faktaboks

Etymologi

Av gresk, lithos - stein og gresk, sperma - frø. Gammelt plantenavn hos Dioskorides og Plinius. Officinalis, fra latin, officina - lagerrommet i klostre der medisiner ble oppbevart; legemiddel.

Vitenskapelig navn
Lithospermum officinale
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Utseende

Lithospermum officinale

Legesteinfrø. Botanisk hage, Århus, Danmark

Stengelen har strie hår og tett med smale, spisse blader. Plantene blir oftest mellom 30 og 80 centimeter høye. Blomstene sitter enkeltvis på korte stilker i bladhjørnene. Som hos de fleste artene i rubladfamilien, har blomstene sammenvokst krone med et smalt, kort kronrør og femflika krage. Kronrøret har innsnevringer øverst. Krona er hvit eller grønnhvit og tre til fem millimeter brei. Frukta er delt i fire hvite, slette smånøtter som er steinharde.

Utbredelse

Legesteinfrø regnes om opprinnelig i Norge. Dette er en art som er knytta til berg, rasmark og tørre skogkanter, hovedsakelig baserik grunn.

Legesteinfrø finnes spredt på Østlandet, noen spredte steder i fjordstrøk på Vestlandet og sjeldent videre nordover fra Trøndelag til Troms. Legesteinfrø er vurdert som nær trua – NT – i Rødlista.

Artens naturlige utbredelse er Europa og Vest-Asia.

Navn og kulturhistorie

Det norske navnet er laget ut i fra det systematiske navnet, der artsepitetet indikerer at dette har vært en medisinplante i tidligere tider og slektsnavnet viser til de steinharde frøene.

Ulike deler av plantene har vært brukt mot flere lidelser, men vanligst var trolig bruken av oppmalte frø mot nyrestein og blærestein, en praksis som var i tråd med signaturlæren. Som flere andre arter i rubladfamilien inneholder legesteinfrø pyrrolizidinalkaloider som er leverskadelige og kan være kreftframkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

legesteinfrø
Lithospermum officinale
Artsdatabanken-ID
101012
GBIF-ID
2926086

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg