Klatrefisk (Anabas testudineus)
Klatrefisk, Anabas testudineus.
Klatrefisk (Anabas testudineus)
Av /Shutterstock.
utbredelse av klatrefisk
Naturlig utbredelse av klatrefisk (Anabas testudineus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av klatrefisk

Klatrefisk er en fiskeart som hører til labyrintfiskfamilien. Klatrefisk brukes også om flere fisker som kan bevege seg på land.

Faktaboks

Uttale
klˈatrefisk
Vitenskapelig navn
Anabas testudineus
Beskrevet av
(Bloch, 1792)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Arten klatrefisk

Klatrefisk, Anabas testudineus, er en fiskeart i labyrintfiskfamilien. Klatrefisken har som andre labyrintfisker et labyrintorgan, som gjør den i stand til å puste på land. På land beveger den seg ved hjelp av pigger på gjellelokk, brystfinner og hale. Klatrefisken kan tross navnet ikke klatre. Den er utbredt i Sørøst-Asia.

Andre klatrefisker og klatrende fisker

Andre arter i slektene Anabas, Ctenopoma og Sandelia kalles også klatrefisker.

Flere andre fiskearter kan også kalles klatrende fisker, for eksempel noen søramerikanske sugemaller i familien Loricariidae. De har munnen utviklet som en sugeskive, og ved å bruke denne sammen med bukfinnene kan de krype opp av dype jettegryter og lignende.

Slamkryperne, slekten Periophthalmus, som lever på leirete strender, særlig i mangrovesumper ved Indiske hav og Stillehavet, kan «gå» ved hjelp av de kraftige brystfinnene. Hvis de blir skremt, kan de gjøre opptil meterlange hopp for å komme unna.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

klatrefisk
Anabas testudineus
GBIF-ID
2391579

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg