Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ferie er en vanlig betegnelse på sammenhengende rekke av dager da man har fri fra arbeidet sitt. I Norge er ferie regulert ved ferieloven.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘festdager’

Ferie var opprinnelig et ord man brukte ved læreanstalter om de tidsperioder da arbeidet hvilte. Skolene i middelalderen holdt ikke ordinære ferier, men undervisningsåret ved universitetene, som fulgte kirkeåret, var delt i terminer eller semestre med friperioder mellom (jamfør svensk semester, 'ferie'). Elevenes obligatoriske deltagelse i de kirkelige handlingene representerte en avbrytelse i den daglige undervisningen, men kan vanskelig kalles ferie. Derimot hadde den såkalte sognegang karakter av virkelig ferie. På 1500- og 1600-tallet ble det lovbestemt, med sitt nåværende formål, å gi lærere og elever en hvile i arbeidet. Den ble først innført i de høyere skoler, senere i folkeskolen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg