Digitalur
To kvartsur med henholdsvis digital og analog visning
Digitalur
Lisens: CC BY SA 3.0

Digitalur er en type ur som viser tiden på et display med bruk av sifre (digitalt format), til forskjell fra et analogur som bruker visere.

I et tradisjonelt analogur blir tiden indikert ut fra posisjonene til et sett med roterende visere, som kan være sekundviser, minuttviser og timeviser. Digitaluret fremstiller tiden med en tallkombinasjon, der to sifre avsettes for henholdsvis time, minutt og eventuelt sekund.

Digitalur omfattes av både elektronisk og elektromekanisk drevne klokker. Mekaniske ur av typen pendelur kan i prinsippet være et digitalur, men det hører til sjeldenhetene.

Digitalur finnes i alle størrelse og utgaver slik som vekkerur og veggur og har eksistert på markedet siden 1950-tallet. I dag er det vanlig å vise tiden på et display som bruker flytende krystaller (LCD) eller lysdioder (LED). Med denne teknikken ble det også mulig å lage digitalur i liten skala. De første digitale armbåndsurene kom på markedet i begynnelsen av 1970-tallet.

I dag har digitalur en bred anvendelse og er ofte en integrert del av et elektrisk produkt, som for eksempel i komfyrer, TV-apparater og instrumentpaneler av ulike slag, og kan inneholde særskilte funksjoner tilpasset dette produktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg