Tyngdependel. Et legeme som kan svinge regelmessig omkring en likevektsstilling på grunn av tyngdens påvirkning, kalles en tyngdependel. Den svinger om en fast akse som ligger høyere enn legemets tyngdepunkt. En idealisert pendel hvor man tenker seg all masse samlet i et punkt og som er opphengt i en vektløs tråd, kalles en matematiske pendel. En god tilnærmelse til dette er en liten blykule som henger i en tynn, lett tråd. Pendelens lengde er avstanden fra aksen, opphengningspunktet, til tyngdepunktet. Når pendelen er i ro, er tyngdepunktet loddrett under aksen. Når pendelen svinger, beveger tyngdepunktet seg i en sirkelbue. Svingningens største utslag til en av sidene kalles amplituden. For utslag mindre enn 5° gjelder med god tilnærmelse for den matematiske pendelen og også for den enkle blykulependelen at svingetiden T = 2π√l/g hvor l er pendelens lengde og g er tyngdens akselerasjon.

Svingetiden er uavhengig av amplituden (isokrone svingninger) og av pendelens masse. Formelen viser at pendelen kan brukes som tidsmåler og for bestemmelse av tyngdens akselerasjon. Svingetiden regnes for en hel svingning, f.eks. fra pendelen er i en ytterstilling og til den er tilbake i samme ytterstilling.

Den ballistiske pendel er en pendel som brukes til å måle hastigheten til prosjektiler. Når et prosjektil blir skutt inn i for eksempel en trekloss eller en sandsekk som henger i en snor, kan man av pendelens utslag beregne prosjektilets fart.

Elastisk pendel. Et legeme som kan svinge regelmessig omkring en likevektsstilling på grunn av elastiske krefter, kalles en elastisk pendel. En enkel form for en slik pendel er et lodd som henger i en skruefjær av stål. Svingetiden for en slik pendel er T = 2π√m/k, hvor m er massen av loddet, og k er stivheten i fjæren. Denne formelen gjelder også for store svingeutslag.

Svingetiden for en elastisk pendel er uavhengig av tyngdekraften. Et legeme som henger i en metalltråd, kan utføre dreiesvingninger. Det kalles en torsjonspendel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.